2003/1.

ORSZÁGOS WEÖRES SÁNDOR GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ TALÁLKOZÓ, 2003

A Magyar Drámapedagógiai Társaság tizenkettedik alkalommal rendezi meg az Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozót. Hirlevelünk megjelenése idején az ország egyik legnagyobb gyermekkulturális rendezvénysorozata, amely kb. 42-45 fesztiválnapot jelent, már a felénél tart, túl a megyei találkozók jelentős részén. Ami hátra van: néhány megyei bemutató mellett a többnapos regionális találkozók és a rendezvénysorozatot záró „döntő” (ami semmit nem dönt már el, de a magyar gyermekszínjátszás reprezentatív és egyben ünnepi pillanatait jelenti), amelyre idén Debrecenben kerül sor. Bár a felek – a program állandó gazdája és ez évi házigazdája – még csak „kóstolgatják” egymást, vagyis az idei találkozó sikerétől függ a későbbi együttműködés, de a szándék már megfogalmazódott, miszerint jó lenne, ha két évente állandó helyszíne lenne az országos döntőnek. Például Debrecenben. Az aktuális események helyszínéről és időpontjáról lapunk 6-7. oldalán olvashatnak az érdeklődők.
(Az országos találkozó fő támogatója – évek óta – a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiuma.)

A Magyar Drámapedagógiai Társaság szeretné pontosítani a tagságára vonatkozó információkat. Kérjük tagjainkat arra, hogy az adatlapot (amit előző hírlevelünkkel együtt mindenkinek megküldtünk, amit biztonság kedvéért küldünk most is, s ami egyébként lehívható internetes honlapunkról is) töltse ki és juttassa vissza (valamelyik, a fejlécben szereplő) címünkre! Az adatok szükségesek ahhoz, hogy hatékonyabban, gyorsabban, pontosabban és még inkább a tagság igényeihez igazítottan működhessünk a jövőben.
Köszönjük kb. 300 egyesületi tagunknak, hogy már eljuttatták hozzánk az adatlapot..., egyben tisztelettel kérjük ugyanerre összes többi tagtársunkat.
(Sokan vagyunk, akik nem szeretnek adatlapokat kitölteni. Mégis kérjük személyes közreműködését az ügyben, hogy „legalább” a tagságunk tekintetében tájékozottak lehessünk. Kérjük, szánjon ránk öt percet! Segítségét előre is köszönjük.)
A Drámapedagógiai Magazin ez évi első száma várhatóan júliusban jut el tagjainkhoz... Csak azoknak küldjük ki folyóiratunkat, akik befizették a 2003. évi tagdíjukat.
(Nyugdíjas tagjaink számára fontos információk olvashatók hírlevelünk 3. oldalán!)

KÖZGYŰLÉSI MEGHÍVÓ

A Magyar Drámapedagógiai Társaság kiemelten közhasznú társadalmi szervezet, amelynek közgyűlésen kell megvitatnia és elfogadnia a közhasznúsági jelentést (majd drága pénzért meg kell jelentetnie azt napilapban).
Erre a közgyűlésre 2003. május 27-én, kedden 17 órai kezdettel kerül sor Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban – ezúton hívjuk tagjainkat.
A közgyűléshez kapcsolódó szakmai program címe: BESZÁMOLÓK és BEMUTATÓK. Egyesületünk képviseletében több fiatal drámapedagógus vett részt az utóbbi időkben külföldi rendezvényen. Ezekről kapunk most – első kézből – információkat:
- „Drama and Theatre in a multilingual an multicultural Society” – Burg Schlaining (Novák Géza és Tóth Adél)
- IDEA kongresszus – Montpellier (Bethlenfalvy Ádám)
- Fiatalok Nevelésében Színházi Technikákat Alkalmazók Nemzetközi Tanácskozása – Münster (hét fős magyar csapat)
Kötelező évente két közgyűlést tartanunk...
Még akkor is, ha tudjuk, hogy ez sok. A Magyar Drámapedagógiai Társaság kiemelten közhasznú társadalmi szervezet – amiből sajnos sok hasznunk nincs, nem kapunk több támogatást, mint azok, akik nem kiemeltek.. Feltehető, hogy már csak a taglétszámunk miatt sem az intenzív közösségi élet, a gyűlésezés annak a kb. 1000 főnek a legfőbb vágya, aki éppen tagja ennek a civil szerveződésnek (és aki – a példa kedvéért – akár 300 km-re is élhet a társaság székhelyétől). Feltételezhető, hogy sokkal inkább egy rugalmas profilú, hatékonyan dolgozó szolgáltató intézményre van szükségük. Már csak ebből a megközelítésből is sok a két közgyűlés. Bevallottan praktikus megközelítés, de képzeljük el, mekkora terem (és a rendezvényt kiszolgáló apparátus) kellene, ha ezer fő egyszerre úgy gondolná, hogy eljön az éppen esedékes közgyűlésre. Ezt ajánlom mindazok figyelmébe, akik kifogásolják, hogy miért csak 100 fő körüli létszámban szoktunk részt venni az egyesület „szavazásos játékaiban” (mint például a választásban). Talán ezen gyakorlati szempontok miatt, de lehet, hogy azért is, mert csak ennyi ember akar élni egyesületi tagként döntéshozó jogaival, míg a többieknek főként másra van szükségük, példának okáért az imént említett szolgáltatásokra.
Ha nem így lenne, akkor évente kétszer ki kellene bérelnünk a Kongresszusi Központot. Vagy a Duna jegét... De az is lehet, hogy egyesületi jogi státusunk megtartása mellett valamilyen formában intézményesülnünk kellene... (K.L.)

II. ORSZÁGOS
GYERMEKSZÍNHÁZI SZEMLE
2003. május 12-16.
Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ

(A SZEMLE részletes programja hírlevelünk 8. oldalán olvasható!)
A Marczibányi Téri Művelődési Központ megrendezi a II. Országos Gyermekszínházi Szemlét, ami a 2001. tavaszán megrendezett találkozó folytatása. Hosszú idő után ez volt az első olyan fesztivál jellegű rendezvény, mely ismét erre a mostohán kezelt színházi műfajra, a gyerekeknek szóló színvonalas előadásokra, terelte a figyelmet. A gyerekeknek előadásokat készítő színházi társulatoknak nemcsak a jövő színházi közönségének megteremtésében van fontos szerepük, hanem a gyerekek érzelmi, lelki, erkölcsi fejlődésében, ízlésük alakulásában, értékválasztásaik, világszemléletük formálásában is.
A Gyermekszínházi Szemle elsősorban a kamarajellegű produkciókra koncentrál. A nívós, utaztatható produkciók csokorba gyűjtésével kívánja a gyerekszínházi előadások színvonalemelkedését ösztönözni. Olyan előadásokat mutat be (és ajánl többek között a közművelődési szakemberek figyelmébe), amelyek nem feltétlenül igényelnek nagy színházi technikát, így eljuthatnak olyan településekre is, ahol nemcsak színházak nincsenek, hanem igényes gyerekelőadások sem nagyon fordulnak meg.
Kőszínházi társulatok, hivatásos bábszínházak éppúgy fellépnek az idei találkozón, mint alternatív társulatok, független bábszínházak. A fesztivál reményeink szerint a kreatív eszközökkel dolgozó gyermekszínházi műhelyekre hívja fel a figyelmet.
Miközben ugyanis nagyon kevés figyelem fordul a gyereknek szóló színjátszás felé, az is egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy mégis ez a műfaj a mai magyar színház egyik legötletgazdagabb, legjátékosabb formáját jelenti. Különösen érvényes ez a szabadabban kísérletező, rugalmasabban működő független társulatokra. A II. Országos Gyermekszínházi Szemlén a jövő színháza jelenik meg: nemcsak közönségében, hanem talán esztétikájában is.
Információ: Tóth Adél 06 70 223 4878; adelto@freemail.hu; marczi@axelero.hu. Tel.: 2122820, 4381024; tel./fax: 212 4885

HÍREK

Nemzetközi kapcsolatok

A Magyar Drámapedagógiai Társaság kilenc éve tagja az Osztrák Drámapedagógiai, Gyermek-, Ifjúsági- és Amatőrszínjátszó Szövetségnek. A szervezet 2003. január 24-26. között megrendezésre került közgyűlésén, Bécsben, Magyarországot és a Magyar Dámapedagógiai Társaságot Kuszmann Nóra képviselte. Beszámolója a DPM következő számában olvasható.
A Magyar Drámapedagógiai Társaság bizottságot hívott össze a NAT-2002 című munkaanyagban Művészetek címen megjelent tervezet véleményezésére (a tervezet érinti a tánc és dráma részműveltségi területet is). Bizottságunk szakvéleményével május elején jelentkezik – azt megjelentetjük, illetve megküldjük az Oktatási Minisztérium és az OKNT vezetőinek.

Az Osztrák Drámapedagógiai, Gyermek-, Ifjúsági- és Amatőrszínjátszó Szövetség kétévente megrendezésre kerülő „Drama in Education” kongresszusa 2003. április 11-17. között zajlott le Burg Schlainingban, Ausztriában.
Előadásokat és workshopokat tartott John Sommers Angliából, Chrissie Poulter Írországból, Kathleen Berry Kanadából, Frank Katoola Ugandából és Katlheen Gallagher Kanadából a Dráma és színház a soknyelvű és multikulturális társadalomban témakörében. Magyarországról Novák Géza Máté és Tóth Adél utazott ki a kongresszusra.

2003. április 20-25. között kerül megrendezésre az IDEA (International Drama/Theatre and Education Association) nemzetközi szervezet taggyűlése és konferenciája Franciaországban, ahol a Magyar Drámapedagógiai Társaságot Bethlenfalvy Ádám képviseli.

2003. május 4-9. között a Münsteri Színházpedagógiai Centrum Németországban megrendezi a fiatalok nevelésében színházi technikákat alkalmazók nemzetközi tanácskozását, ahol szervező intézményként és résztvevőként lesz jelen Társaságunk egy hét fős, a területtel foglalkozó fiatal szakemberekből álló csoporttal.

2003. november 21-23. között kerül megrendezésre a Nemzetközi Osztrák Gyermekszínházi Napok elnevezésű rendezvény, ahová meghívót kapott Társaságunk. Az utazó magyar csoportot az idei országos találkozón szeretnénk kiválasztani.

Módszertani rendezvények – áprilistól novemberig

2003. április 4-én került sor a „Vének” Tanácsának megbeszélésére, ahol a társaság kitüntetettjeinek (Életmű-díj, Mezei Éva-díj) véleményét meghallgatva, velük együttműködve gondoltuk át a drámapedagógia és a gyermekszínjátszás országos helyzetét.

2003. április 25-én Győrben, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Gyakorló Általános Iskolájával együttműködve rendezzük meg az általános iskolák 5-6. osztályában drámát tanítók, a közművelődésben és a művészeti iskolai hálózatban drámapedagógiát alkalmazók számára módszertani napunkat, ahol bemutató foglalkozások, kiadványok és kerekasztal-beszélgetések segítségével a régió drámapedagógusai, gyermekszínjátszó-rendezői számára szeretnénk lehetőséget teremteni a közös gondolkodásra, tapasztalatcserére.

2003. május 27-én 17.00 órára tervezzük a Magyar Drámapedagógiai Társaság közgyűlését (ld. hírlevelünk 1. oldalát!).

A drámapedagógia legjelentősebb országos szintű eseménye, rendezvénye a Színház – Dráma – Nevelés elnevezésű szakmai találkozó, amit 2003-ban már tizenegyedik alkalommal rendezünk meg. A Magyar Drámapedagógiai Társaság ezt az országos szintű rendezvényt a 2003-as évtől szeretné több lépcsőssé tenni. Négy eseményből, rendezvényből álló módszertani hétvége-sorozat megvalósítását tervezzük. A rendezvénysorozat segítségével lehetőséget szeretnénk nyújtani arra, hogy regionális szinten is kiterjesztettebb, elmélyültebb munka, találkozási, konzultációs lehetőség alakulhasson ki.

A rendezvénysorozat első alkalma 2003. szeptember 20-21. lesz, helyszíne pedig Veszprém. A Veszprém Megyei Gyermekszínjátszó és Drámapedagógiai Egyesület segítségével a Magyar Drámapedagógiai Társaság itt rendezi meg a bemutató foglalkozásokból, szakmai beszélgetésekből álló módszertani rendezvényét. Reményeink szerint ez a rendezvény intenzíven megmozgatja a Dunántúl gyermekszínjátszó szakembereit, művészeti nevelőit, drámapedagógusait, közművelődési szakembereit.

A rendezvénysorozat második eseményére 2003. október 17-18-án kerül sor, Kecskeméten, ahol a Kecskeméti Ifjúsági Otthon segítségével a Duna-Tisza köze és a Tiszántúli régió drámapedagógiai műhelyeit, művészeti nevelőit, közművelődési szakembereit és pedagógusait érhetjük el, egy a veszprémi rendezvény tematikájához hasonló két napos rendezvénnyel.

A sorozat harmadik találkozójára 2003. november 7-én kerül sor Győrben. A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolai Kar Gyakorló Általános Iskolájával együttműködve a kamaszokkal dramatikus módszerekkel dolgozók számára szeretnénk intenzív segítséget nyújtani módszertani bemutatókkal, bemutató foglalkozásokkal és azok elemzésével, kerekasztal-beszélgetésekkel és kiadványszemlével.
A három hétvégét lezáró, országos kiterjedésű záróeseményre 2003. november 21-22-23-án kerül sor a Marczibányi Téri Művelődési Központban, Budapesten. A rendezvényen – a tervek szerint – plenáris jellegű előadások, szekcióban folyó elemző megbeszélések és gyakorlati munkafolyamatok, bemutató foglalkozások és azok elemzései, demonstrációk (csoportok, műhelyek bemutatói) és saját élményű tréningek egyaránt lesznek.

Magazincsomagok – akciós áron

A Drámapedagógiai Magazin régebben megjelent számaiból „akciós csomagot” állítottunk össze. Akiknek szükségük van a régi számokra, most utánvétellel megrendelhetik társaságunk titkárságán, vagy megvásárolhatják május 27-én, a közgyűlésen.
„Akciós csomag”
DPM 8., 9., 10. szám, ’96-os különszám, 11., 12. szám, ’97-es különszám, 14. szám, ’98-as különszám, 16. szám, ’99-es külön-szám, 18. szám. 12 db szám ára 1.000 Ft
Tájékoztatásul közöljük a DPM-ek árait:
DPM 1-14-es szám: 200Ft/db
DPM 14-21-es szám: 300 Ft/db
DPM 2001-es különszám (Repülő hajó): 500 Ft/db
DPM 22-es szám: 300 Ft/db
A 2002-ben megjelent számoktól:
DPM 23., 24. szám, 2002-es különszám: 500 Ft/db

Értesítjük a Magyar Drámapedagógiai Társaság nyugdíjas tagjait, hogy rájuk a 2000 Ft-os éves tagdíj nem vonatkozik, tagságuk automatikusan megújul évről évre, ezért a befizetés nem szükséges. Tisztelettel kérjük nyugdíjas tagjainktól is, hogy szíveskedjenek a már postázott tagnyilvántartó adatlapot kitöltve eljuttatni egyesületünk címére.

ORSZÁGOS GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ TÁBOR

a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezésében
EGERVÁR, 2003. augusztus 2-9.
2003 nyarán újra lehetőség nyílik a színjátszás iránt érdeklődő 10-14 év közötti gyerekek számára országos, szakmai táborozáson való részvételen.
Várjuk azoknak a jelentkezését, akik már kipróbálták magukat színpadon, esetleg már működő színjátszó csoportok tagjai, és van kedvük a nyári szünidőben egy héten át színházat játszani országos ismertségű gyermekszínjátszó rendezőkkel, drámapedagógusokkal! Természetesen várjuk azokat is, akik eddig még nem szerepeltek, de nagyon szeretnének színjátszani!

Csoportvezetők:

Bethlenfalvy Ádám (színész-drámatanár)
Gyevi-Bíró Eszter (rendező-drámapedagógus)
Lázár Péter (rendező-drámapedagógus)
Lipták Ildikó (színész-drámatanár)
Perényi Balázs (rendező-drámapedagógus)

Maximálisan 60 fő jelentkezését tudjuk fogadni. A résztvevők 12 fős csoportokban dolgozhatnak az öt csoportvezető egyikével, hat napon keresztül.
A tábor végére minden csoport rövid bemutatót készít, amelyre szeretettel várjuk az érdeklődőket! A napi színjátszós tréningeken kívül számos érdekes programmal készülünk: az éjszakai játék mellett lesz színjátszós vetélkedő, kirándulás, színházi előadás és még sok minden más!
A tábor helyszíne az EGERVÁRI KASTÉLY (nem azonos az egri várral – Zala megyében, Zalaegerszegtől 10 km-re található). Elhelyezés 6 és 8 ágyas, zuhanyozós szobákban.
A tábor részvételi díja: 25.000 Ft (ami tartalmazza a szállás, napi háromszori étkezés, az utazás és a szakmai program költségeit)
Egy csoportból több színjátszó jelentkezése esetén a rendező társadalmi szervezet kedvezményt biztosít. Csoportonként maximum 5 fő jelentkezését fogadjuk.
Jelentkezés: ld. a következő tábornál!

ORSZÁGOS
GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ-RENDEZŐI TÁBOR

2003. augusztus 11-16. között Berkenyén, a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezésében
Azokat a gyermekszínjátszó-rendezőket, csoportvezetőket várjuk a táborba, akik dolgoznak vagy már dolgoztak gyermekszínjátszó csoportokkal és kedvet éreznek ahhoz, hogy egy nyári tábor keretében tovább gazdagítsák, mélyítsék rendezői munkájukat, tapasztalataikat; akik szívesen játszanak maguk is, és fejleszteni kívánják magukat olyan tréningek segítségével, amelyek később kiválóan alkalmazhatók saját csoportjukon belül, a gyerekekkel. A táborban két csoport dolgozik párhuzamosan két rendező, Uray Péter mozgástanár, a Panboro Színház vezetője és Tóth Miklós, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház rendezője segítségével, akik a szakmai programban a rendezői gyakorlat felelősei. Az öt napon át, állandó csoportokban zajló rendezői munka mellett beszédtechnikai tréninget tart Fort Krisztina, mozgástréninget Uray Péter, és elméleti segítséget nyújt a „rendező gyarlóságok tárának” izgalmas körbejárásával Sándor L. István.
A szakmai továbbképzést szolgáló rendezői tábor húsz főt tud fogadni. A tábor helyszíne Berkenye (Nógrád megye, Vác közelében). A szállás, az étkezés, az utazás és a szakmai program költsége: 25.000 Ft
Mindkét táborra érvényes: további információk kaphatók az (1)4381024 vagy a (70)3353959-es telefonszámokon Tóth Adéltól. Jelentkezés a jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével: Magyar Drámapedagógiai Társaság, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.; fax: (1)4381024; e-mail: drama@drama.hu. (A jelentkezési lap letölthető a társaság honlapjáról is: www.drama.hu) Jelentkezési határidő: 2003. június 10.

„UGORJ KI A BŐRÖDBŐL!”

A Káva Kulturális Műhely nyári drámatábora 2003. augusztus 23-29-ig lesz, Zebegényben. Várjuk minden 9-14 éves fiatal je-lentkezését! Jelentkezési határidő: 2003. június 21.
A tábor ára: 23.000 Ft (szállás, étkezés, programok – a támogatások függvényében ez csökkenhet!)
A jelentkezési lap letölthető a www.kavaszinhaz.hu weboldalon.
Káva Kulturális Műhely
www.kavaszinhaz.hu;
email: kava@kavaszinhaz.hu
1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a. tel/fax: (1)3150781

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ
DRÁMATÁBORA

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Európa középsőnek, egyesek által keletinek nevezett részén az első olyan hivatásos társulat, amelyik színházi neveléssel foglalkozik. Programjaikon színész-drámatanárok játszanak gyerekeknek, fiataloknak, majd a színház felvetette problémákat közös játékban gondolják, vizsgálják tovább.
A tábor munkájának alapját jelentő játszószínházi tevékenység, illetve maga a társulat „fogalommá vált”. A társulat előadásai közül a Fehérlófia, a Máeldun csodálatos utazása, a Már megint itt van a szerelem már „klasszikusnak” számít.
Ez utóbbi program és további játékaink is, mint például a Beavatás, a Gyermektragédia, a Lélekvesztő (nagyon olasz mese) című is megtekinthetők a Marczibányi Téri Művelődési Központban (ezt főként az érdeklődő gyerekek szüleinek ajánlja a társulat: ez a tábor nem zsákbamacska – a munka minősége „tesztelhető”).
A táborba 9-14 év közötti fiatalokat várnak: azokat, akik szívesen kipróbálnák magukat olyan színházi játékokban, ahol maga a játék folyamata a lényeges, ahol a játszó személye áll a középpontban, nem valamiféle produkció, és nem a közönség. Ettől még a játékok színházilag is érdekesek... Ettől még lesz a tábor végén egy záró bemutató – a műhelymunkából válogatva.
Izgalmas nyárvégi, nyárbúcsúztató játék
TÖRTÉNETI ADALÉK:
Tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a tábor (valóban hagyományosnak mondható). Természetesen a program minden évben új. A régiekről tanulmányok jelentek meg a Drámapedagógiai Magazinban 1996-ban és 2002-ben.
HELYRAJZI ADALÉK:
Dég a Mezőföldön – a Velencei tó, a Balaton, a Sió-csatorna és a Duna által határolt területen – található, Budapesttől 110, Siófoktól kb. 30 km-re. A 2500 lakosú település és környezete, a Festetics-kastély és annak vadregényes ősparkja, a parkot átszelő patak, a horgásztó, a Holland-ház vonzza a kirándulni és aktív pihenésre vágyókat. Az 50 férőhelyes Borostyán Panzióban úszómedence, asztalitenisz, kerti játékok, a parkban pedig labdajátékokra alkalmas terület áll a táborozók rendelkezésére.
IDŐPONT: 2003. augusztus 21-26. HELYSZÍN: Dég, Borostyán Panzió. RÉSZVÉTELI DÍJ: 26 ezer Ft/fő
A tábor résztvevőinek létszáma maximált: 30 fő.
Amennyiben egy családból több gyermek jelentkezik a táborba, akkor a részvételi alapdíjból 10-10% kedvezményt biztosít a tábort szervező társulat. A jelentkezésnél kérjük a részvétel díj felének a befizetését. Cím: 2111 Szada, Székely B. u. 1/c.; tel/fax: 28/404702 vagy 30/2749066. E-mail: kerekasztal@mail.datanet.hu; internet: www.szinhaz.hu/kerekasztal

Csokonai-díj

Az első alkalommal odaítélt amatőr művészeti kitüntetést – sokunk örömére – megkapta Gabnai Katalin és Debreczeni Tibor. Szeretettel köszöntjük őket ebből az alkalomból!

Vatai Éva újabb francia kitüntetése

Az oktatás terén a külföldieknek adható legmagasabb francia kitüntetést, az Akadémiai Pálmát kapta 2003 márciusában Vatai Éva (csak emlékeztetőül: a pécsi Leőwey Gimnázium ismert dráma- és színházpedagógusa 2001-ben kapta meg francia Nemzeti Érdemrend lovagi fokozatát).

DRÁMAPEDAGÓGIAI TANFOLYAM INDUL A MARCZIBÁNYI TÉREN

A 120 oktatási órából álló akkreditált pedagógus továbbképzés időbeosztása: 2003. október 4-5., október 11-12., november 8-9., november 15-16., november 29-30., december 13-14., 2004. január 10-11. és január 23-24-25.
Programvezető: Kaposi László
Tanfolyami díj: 80 ezer Ft/fő + vizsgadíj
További információk ügyében Juszcák Zsuzsa hívható:
(1)4381027, (70)3356285

VESZPRÉMI PROGRAMOK
Drámapedagógus szakirányú képzés Veszprémben

A Zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Főiskola kihelyezett levelező képzésén, amely 4 féléves (494 óra) a résztvevők elsajátíthatják, hogy a drámapedagógia alkalmazásával miként segíthetik elő a gyermekek/fiatalok szocializációját, hogyan fejleszthetik képes-ségeiket, használhatják tudásukat a korrekciós, prevenciós mun-kában, a gyógyító és a színházi nevelés területén, valamint felkészülnek a Tánc és dráma tantárgy tanítására, illetve a művészeti iskolákban folyó oktatásra. (A képzés befejezése után lehetőség van kiegészítő 5. félév elvégzésére is, mely után pedagógus-szakvizsgát tehetnek a résztvevők.)
A képzés szakmai irányítói: Szücsné Pintér Rozália drámapedagógus, szakértő és Móka János, a zsámbéki főiskola Drámapedagógiai Tanszékének docense
Tanárok: Dr. Előd Nóra drámatanár, Kovács Norbert néptáncoktató, Pap Józsefné logopédus, Szalóki B. Dániel rendező, Zalavári András csoportanalitikus, drámatanár és sokan mások.
A képzésben való részvétel feltétele: felsőfokú (lehetőleg pedagógiai jellegű) diploma. A képzés költsége: 80.000 Ft/félév
A képzés helyszíne: Kozmutza Flóra Általános Iskola és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Veszprém (Sümeg, Pápa)
A képzés 2003 szeptemberében indul (jelentkezés folyamatosan).

Kreativitásfejlesztés a művészetek komplex alkalmazásával

A 60 órás akkreditált képzés célja, hogy a résztvevők a zene, a dráma, a tánc és a képzőművészet segítségével, saját élményeik alapján ismerjék meg a kreativitásfejlesztés során alkalmazható módszereket. A tréning a természetes alkotókészség felszabadításával nyújt tapasztalatokat, melyek a személyiség változásához biztos hátteret adva az élet minden területén hasznosíthatók. A résztvevők a képzés végeztével képesek lehetnek az általuk vezetett csoport tagjainak kreativitását, önkifejezését hatékony módon fejleszteni, valamint gyakorlatra tehetnek szert a segítő kommunikációban is. A jelentkezéshez nem szükséges sem előismeret, sem művészi hajlam!
Tanfolyamvezető: Zalavári András mozgás- és táncterapeuta, csoportanalitikus, drámatanár
Részvételi díj: 40 000 Ft
A tanfolyamkezdés időpontja: 2003 február, július (tábor), szeptember. Helyszín: Veszprém (Magyarpolány/tábor, Győr, Körmend, Tatabánya).
Várjuk tantestületek jelentkezését! (Ez esetben jelentős kedvezményt tudunk adni!) A képzést minimum 10 fő jelentkezése esetén tudjuk indítani.

Színjátszó-rendezői képzés

A 60 órás (6-7 alkalommal szombati napon tartott) képzést olyan érdeklődőknek (pedagógusok, népművelők…) ajánljuk, akik iskolában, művelődési intézményben gyermek vagy ifjúsági színjátszócsoportot vezetnek, illetve akiknek napi munkájukban gyakran van szükség ünnepi műsorok összeállítására, rendezésére, versmondók felkészítésére.
A képzés során elsősorban színjátékos és rendezői alapismeretekkel, a műsorszerkesztés, -rendezés alapjaival, „színészvezetéssel”, versrendezéssel ismerkedhetnek a résztvevők.
A képzés szakmai vezetője: Szalóki B. Dániel rendező, a Körmendi Színházi Társulat művészeti vezetője.
A képzés helyszíne: Veszprém, Sümeg (de a megye más településén is lehetséges)
Részvételi költség: 15 000 Ft/fő

Drámapedagógiai tanfolyam

Veszprémben – 120 órás akkreditált képzés
A tanfolyamkezdés időpontja: 2003 szeptember
Szakmai irányító: Szücsné Pintér Rozália drámapedagógus
Helyszín: Veszprém (Dunaújváros, Magyarpolány/tábor)
Részvételi költség: 75 000 Ft

Komplex színjátszó tábor

A színjátszás iránt érdeklődő, játszani szerető 9-15 éves gyerekeknek.
Szakmai csoportvezetők:
Szabó Éva drámapedagógus, ének- és tánctanár
Sz. Pintér Rozália drámapedagógus
Szücs Ágnes drámajátékvezető (kézműves tevékenységek)
Lázár Péter drámapedagógus, rendező
A tábor programját a színjátszáson kívül dal- és tánctanulás, kézműves tevékenység és sok-sok játék színesíti.
Helyszín: Bakonybél
Időpont: 2003. július 26-augusztus 2.
Részvételi költség: 18.000,-Ft (ez csökken a pályázati támogatás esetén) – két részletben fizethető

„Áttűnések, áthallások”

- komplex művészeti tábor felnőtteknek Magyarpolányban 2003. július 13-19-ig.
Olyan érdeklődők jelentkezését várjuk, akik élményszerű tapasztalatokra szeretnének szert tenni a színjátszás és a kapcsolódó társművészetek terén. A tábor szakmai vezetői: Zalavári András drámapedagógus, Kiss Judit Ágnes rendező és Piller Csaba szobrászművész. - Részvételi ktsg. 20.000,- Ft - További információk: Zalavári Andrástól kérhetők a 20/9246 250-es telefon-számon vagy a ZANDRAS@INFORNAX.HU dsrótposta címen.
A veszprémi képzésekre folyamatosan várjuk a jelentkezéseket az alábbi címen: Candy Bt, 8200 Veszprém, Lóczy u. 6/c.
Információ: Szücsné Pintér Rozália (88/422493; 30/2164579)

Könyvajánló

A tánc és dráma tanításához ajánljuk az alábbi kiadványokat:
ADD TOVÁBB! drámajáték-gyűjtemény (a játékok a 6-10 évesek foglalkoztatásához nyújtanak segítséget), 700 Ft
DRÁMA – JÁTÉK – TANULÁS – alkalmazott drámajátékok, 1-10. osztály, 700 Ft
IRODALMI MŰVEK FELDOLGOZÁSA DRÁMAJÁTÉKKAL – segédanyag általános és középiskola tanároknak 700 Ft
DRÁMAJÁTÉK – NAT – KERETTANTERV – segédanyag a tánc és dráma követelmények teljesítéséhez 1-8. osztály, a népi játékok dalait tartalmazó CD-vel együtt 900 Ft
A könyvek megrendelhetők: Candy Bt, 8200 Veszprém, Lóczy L. u. 6/c.,e-mail: kandibt@freemail.hu

DRÁMAPEDAGÓGIAI ÉS SZÍNHÁZI VIDEÓK, OKTATÁSI SEGÉDESZKÖZÖK

Gyakorlatok, oktatási irányzatok és módszerek, színészmesterség, mozgásszínház, maszkok és maszkkészitési módszerek, világszínház, dokumentumfilmek neves rendezőkről, színháztechnikai műhelyfilmek (világítás, díszlet, smink) és világhíres produkciók.
www.hushvideos.com
Az Ausztráliában működő nemzetközi filmgyártó és forgalmazó cég – Hush Performing Arts Library – az előadóművészetek oktatására specializálódott. Alapítója és igazgatója, Dóczy Kriszta egyetemi drámaoktató, jelentős kedvezményt ajánl magyar drámapedagógiai intézményeknek és műhelyeknek.
Érdeklődés és katalógusigénylés (magyar nyelven is): kriszta_doczy@hushvideos.com (a filmek angol nyelvűek – a szerk.).

DRÁMAPEDAGÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS DUNAVECSÉN

A dunavecsei Gyermekotthon ismét akkreditált drámapedagógiai továbbképzést hirdet gyógypedagógusoknak, óvónőknek, tanítóknak és tanároknak „Gyógyító nevelés és drámapedagógia” címmel.
A 60 órás, bentlakásos tanfolyam időpontja: 2003. július 7-16.
Tanfolyami témák és tanfolyamvezetők:
– Alkalmazott dráma (Pauska Mária drámapedagógus, terapeuta, a zsámbéki Apor Vilmos Katolikus Tanítóképző Főiskola tanára)
– Tanítási dráma (Szauder Erik drámapedagógus, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar tanára)
Részvételi díj: 50.000,- Ft (tanfolyami díj, szállásköltséggel és napi háromszori étkezéssel)
Jelentkezni 2003. május 15-ig az alábbi címeken, telefonszámokon lehet: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Speciális Közoktatási, Szakszolgálati Intézménye és Gyermekotthona (6087 Dunavecse, Fő út 39.; tel.: 78/437074, 101-es mellék)
Táborszervező: Laub Miklós tel.: 20/3673718

SZÍNHÁZI NEVELÉSI TÁRSULATOK ELŐADÁSAI – ami az évadból hátra van

KEREKASZTAL SZÍNHÁZI NEVELÉSI KÖZPONT
(a programok 9 órakor kezdődnek)
Budapest, Marczibányi tér
Beavatás április 29-30.
május 26-27.
Már megint itt van a... április 23-24-25.
május 19-20. és 23.
június 5-6.
Gyermektragédia május 20-21.
június 2-3-4.
Lélekvesztő (nagyon olasz mese)
május 14. (10.00)
május 28-29-30.
június 10-11-12-13.

A KÁVA KULTURÁLIS MŰHELY TIE-PROGRAMJAI
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Flashback május 5-6-7-8. (10.00)
és május (9.00)
Másnap május 29. (10.00) és 30. (9.00)
Vaskor június 2-3. (10.00)
József és testvérei június 4-5. (10.00) és 6. (9.00)
Nagy Imre Általános Művelődési Központ
Törvényen kívül május 12-13. (10.00)
József és testvérei május 14-15. (10.00)
Flashback június 10. (10.00)
Istenek ajándéka június 11-12. (10.00)
Jókai Színház, Komárom
József és testvérei május 19. (10.00 és 14.00)
Törvényen kívül május 19. (14.00) és május 20. (9.00)

NAGY IMRE ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT, BUDAPEST
Színházi nevelési programok
április 24. MÉTA Argonauták
május 08. MÉTA Swing mindhalálig
május 22. MÉTA Középkor
május 29. MÉTA Argonauták
(A KÁVA csepeli programját ld. fent!)

A MARCZIBÁNYI TÉRI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT TÁBORAI
„MESTERSÉGÜNK CÍMERE TÁBOR”

Ismeretterjesztő foglalkozássorozat
június 23- 27-ig és augusztus 25-től 29-ig naponta 9-13-ig

KÖRBE – KÖRBE EURÓPÁBAN.
Ismerkedjünk meg Európával egy kicsit más szemmel! Nézzük meg hogyan élnek, mit esznek, mit játszanak a kontinens nyugati felén! Napról napra egy-egy országot barangolunk be, s a tábor végén valóban elmegyünk egy európai nagykövetségre.
Foglalkozásvezető: Sós Mari és Körömi Gábor
Befizetési díj: 10.000 Ft + tízórai költségek, egész napra (9-16 óráig) 13.000 Ft + étkezési költségek

SZÍNFOLT

Színjátékos-drámajátékos ismeretterjesztő foglalkozások 8-12 éveseknek
július 28-augusztus 1-ig naponta 9-16 óráig
Várjuk azokat a gyerekeket, akik szívesen játszanak hősöket kalandokban, és akikkel közösen hozhatunk létre meséket dráma- és színjátszó táborunkban.
Vezetik: Bárd Edit, Tolmár Fanni, Tóth Adél
Részvételi díj: 13.000 Ft + étkezés

SZÍNSÁRKÁNY – alkotó napközis tábor

Mozgásos, kézműves és drámajátékos ismeretszerző foglalkozás
július 14-18-ig és július 21-25-ig naponta 9-16 óráig
Kreatív mozgás, kézműveskedés és dramatikus játékok 6-11 éves gyerekeknek. A tábort Drinóczky Viktória (Rogers Iskola) és Kovács Erzsébet (Lauder Iskola) vezetik.
Részvételi díj: 13.000 Ft + étkezés

KAKTUSZ SZÍNJÁTSZÓ TÁBOR

Drámajátékos ismeretszerző foglalkozás 9-14 éves gyerekeknek
június 23-27-ig és június 30-július 4-ig, naponta 9-16 óráig
Önkifejezést segítő és gazdagító technikák, ön- és társismereti játékok, csoportépítő, csoportélményt adó gyakorlatok elsajátítása. A tábor végén bemutató közös munkánkból, a létrehozott előadásból.
Táborvezető: Juszcák Zsuzsa
Részvételi díj: 13.000 Ft + étkezés

VARÁZSLÓTÁBOR – július 14-20-ig

Tervezett helyszín: Cserépfalu
Ismét táborba szállnak a Varázslók. A Denevér Varázslóiskola ismét meghirdeti bentlakásos Bükki Bűbáj Tanfolyamát. A táborba jelentkezhetnek kezdő és tapasztalt varázslótanoncok 10-15 éves korig, akik elegendő bátorságot és tapasztalatot gyűjtöttek össze magukban egy egész hetes muglimentes együttlétre.
Részvételi díj: 22.000 Ft (szállás, étkezés, szakmai programok) + utazás
A tábor vezetői: Prof Ábé, Cickafark, Berkenye, Hörpinty, Mintataurusz (!) Figyelem! A tábor befogadóképessége korlátozott! A jelentkezőket az előleg befizetésének sorrendjében tudjuk elfogadni.

MASZKOS TÁBOR

10-16 éveseknek Somogydöröcskén július 7-13-ig
Színjátszás, drámajáték, kézműves foglalkozások alkotják a tábor gerincét. A csoportos foglalkozások mellett sportjátékok (méta, foci, más labdajátékok), izgalmas akadályversenyek, táncház, színielőadás, tábortűz, éjszakai versenyek teszik élménygazdaggá a tábort. A tábort színjátszó rendezők, drámatanárok, kézműves mesterek vezetik. Napi négyszeri étkezést, szállást – kőépületben, 6-8 ágyas szobákban (fürdőszobák az épületen belül) – biztosítunk.
Részvételi díj: 24.000 Ft+útiköltség

HOGYAN IGAZ?
AVAGY – A VERSMONDÓ FELKÉSZÍTÉSE

A Marczibányi Téri Művelődési Központ a Magyar Drámapedagógiai Társaság támogatásával négy napos intenzív műhelyt szervez versmondók és versmondókkal foglalkozó tanárok részére.
A nem akkreditált képzés időpontja: 2003. augusztus 21-24. (csütörtöktől vasárnapig): 30 óra előadás és gyakorlat + 6 óra kiegészítő program
Vezető tanár: Gabnai Katalin
A műhely, gyakorlatban foglalkozik a jól ismert gondokkal és problémákkal:
Ki mondjon verset? Hogyan mondja? Mit mondjon? Mikor mondja? Vannak-e egyáltalán szabályok? Kinek mi javasolható? Alkalmas-e a tanítványom versmondásra? Alkalmas vagyok-e fellépésre? És egész estés pódiumi műsor vállalására? Ugye, jól mondom azt a verset, amit évek óta mondok? Nincs elég választék annak a korosztálynak, amelyikkel foglalkozom, irodalmat kérek a versválasztáshoz. S hogyan mondunk prózát? S milyen ismereteket, milyen képességeket kíván az instrukcióadás? És így tovább...
Részvételi díj: 12.000 Ft
A képzésről a szervező intézmény látogatási igazolást ad.
Jelentkezés levélben vagy e-mail-ben: Tóth Adél (70)2234878, (70)3353959; (1)2124885, 438102, adelto@freemail.hu

WWW.DRAMA.HU

Honlapunkon az esedékes „frissítés” rendre megtörténik, de elmaradt az előző számunkban ígért „jelentős szerkezeti, részben tartalmi átalakítás". Továbbra is előtte vagyunk ennek a munkának... Az előző számainkban ígért szolgáltatás (mindazoknak, akik e-mail címük megadásával, pl. egy levél küldésével a drama@drama.hu címre igénylik, azoknak a következőkben megküldjük elektronikus levél formájában a Társasághoz beérkezett, illetve az egyesületünkkel kapcsolatos legfrissebb híreket) gyengén működött az előző negyed évben. Ígérjük, a következőkben jobban figyelünk majd erre.

A DRÁMAjátékos következő számával 2003 júniusában jelentkezünk.
Kérjük mindazokat, akik információkat szeretnének közzétenni, hogy 2003. június 1. előtt e-mail, esetleg levél vagy fax formájában juttassák el hozzánk megjelentetni kívánt anyagaikat.
A beérkezett rövid szakmai anyagokat 1000 példányban ingyenesen közöljük.
Közvetlenül a szerkesztőnek is küldhetők a megjelentetni kívánt írások: Kaposi László – 2111 Szada, Székely B. u. 1/c. (e-mail: lkaposi@drama.hu; tel/fax: 28/404702)

   

 

Vissza az alapoldalra