1999/2.

Kis magyar szenvedéstörténet, avagy civil kálváriajárás

Ez a krónika sem nem szellemes, sem nem szórakoztató. Mégis azt gondolom, hogy a Magyar Drámapedagógiai Társaság tagjainak tudniuk kell, hogy milyen feltételei vannak a munkánknak.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (civil) társadalmi szervezet, melynek garantált állami támogatása nincs - kizárólag pályázati pénzekből tartjuk fenn a Társaságot.

Pályázni lehet az ú.n. működési költségekre (terembér, munkabér és kommunikációs költségekre, pl. telefon, írószer stb.). Ilyen jellegű támogatást eddig az Országgyűléstől és a (korábbi) Művelődési és Közoktatási Minisztériumtól nyertünk: a múlt évben a Parlamenttől egy millió forintot, a minisztériumtól 500 ezer forintot. Idén is január végén kellett beadni a pályázatokat a működésünkhöz. A Parlamenti pályázathoz egy 7 oldalas űrlapot kellett kitölteni, mely részletesen taglalta a tavalyi költségvetésünket. Ehhez ki kellett gyűjtenünk a tavalyi számlákból tételesen, hogy pl. mennyi volt a postaköltség, mennyi a fénymásolás; mennyit költöttünk nyomtatványra, utazásra stb. (Ezt a kigyűjtést egy hétig végeztem a tavalyi összes számla tételes szortírozásával.) A pályázathoz csatolni kellett egy részletes beszámolót a tevékenységünkről (4 oldal) valamint az 1999-es terveket (szintén 4 oldal). Továbbá mellékelni kellett a pályázathoz a következőket:

  • a szervezet alapszabályát;
  • a szervezet nyilvántartásba vételéről hozott bírósági végzés másolatát (30 napnál nem régebbit!);
  • a számlavezető OTP-vel kötött szerződés másolatát (emiatt két alkalommal kellett az OTP-be elmenni);
  • az 1998-as egyszerűsített mérleg fénymásolatát;
  • a szervezet '99-re tervezett működési költségeinek indoklását;
  • tételesen kitöltve a már említett 7 oldalas nyomtatványt a tavalyi támogatás részletes felhasználásáról.

Ezt a pályázatot 1999. február 2-án nyújtottuk be, összesen 26 oldal terjedelemben. Június 3-án (!) kaptuk az értesítést arról, hogy a tavalyi 1 millió forintos támogatás helyett ennek a felét, 500 ezer forintot ítélt meg a Parlament, melyet augusztus végéig két részletben folyósítanak.

Pályázatot nyújtottunk be a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumához is működési támogatásra.

Ehhez a pályázathoz egy 4 oldalas űrlapot kellett kitölteni, valamint az alábbi dokumentumokat kellett csatolni:

  • a szervezet 1998-as szakmai tevékenységének ismertetőjét;
  • a tevékenységünket bemutató iratokat;
  • a szervezet 1999-es szakmai programjának tervezetét;
  • a szervezet bírósági nyilvántartásba vételéről szóló érvényes bejegyzés, 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát (ehhez két ízben kellett a Fővárosi Bíróságnál sort állni);
  • az érvényes alapszabály hiteles másolatát;
  • nyilatkozatot a köztartozások, közüzemi díjak teljesítéséről;
  • nyilatkozatot az előző években elnyert támogatások elszámolásáról.

Ezt a pályázatot 1999. február 8-án adtuk be. Május 14-én kaptunk értesítést arról, hogy 1 millió Ft működési támogatást nyertünk. Ezután visszaküldtük az aláírt szerződéseket, a "nyilatkozatot", az OTP-nél aláírattuk a beszedési inkasszóhoz a "felhatalmazó levelet".

Az Oktatási Minisztériumnál is pályáztunk működési költségekre, köztudott, hogy a drámapedagógia az iskolai tanítás része a NAT bevezetése óta, Társaságunk pedagógus szakmai szervezetként működik, tehát jogosult lenne erre a támogatásra. Az Oktatási Minisztériumtól még válaszra sem méltattak bennünket.
Ma, 1999. június 11-én még egyetlen fillér működési támogatás nem érkezett meg a Magyar Drámapedagógiai Társasághoz!!

Tájékoztatásul: a Magyar Művelődési Intézettől bérelünk egy irodát, melynek havi díja nyolcezer forint, telefonvonalat működtetünk, levelezünk - dolgozunk, s ennek költségei vannak. (Fizetést, költségtérítést az elnök, elnökség nem kap. Egy fő részmunkaidős fizetett munkatársunk a titkárnő (Vécsey Gabriella) és a könyvelőnk.

Civil szervezetként állami feladatot látunk el, ezt bizonyítja, hogy április 16-án megkaptuk a Fővárosi Bíróság döntését arról, hogy a Magyar Drámapedagógiai Társaság kiemelten közhasznú szervezetté nyilvánították. (Az ehhez szükséges jogi adminisztrációs munkát tavaly tavasszal kezdtem el, mintegy hét alkalommal voltam beidézve a Fővárosi Bírósághoz a különböző részmunkálatok - kiegészítések, módosítások - miatt. Ezen alkalmakkor jóindulatúan kioktattak, úgy, hogy éreznem kellett, milyen bugyuta is vagyok a jog értelmezésében.)

A tevékenységünkhöz szükséges pénzt szintén pályázatok útján igyekszünk megszerezni. Januárban pályáztunk a Drámapedagógiai Magazin ez évi számainak megjelentetésére a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiumához, ahol nyertünk e célra 800 ezer Ft-ot. Hála az Alapprogram csodálatos munkatársának, Kiss Sándornénak, ezt az összeget villámgyorsan átutalták a számlánkra, így ebből a pénzből finanszíroztuk a működési kiadásainkat az év első hónapjaiban.

A Nemzeti Kulturális Alapprogrammal kötött pályázati szerződéshez dokumentumokat kellett csatolni arról, hogy nincs tartozásunk. Ezeket a következő helyekről kellett beszerezni:

  • az APEH-től;
  • a Vám-, és Pénzügyőrség Igazgatóságától;
  • az Egészségbiztosítási Pénztártól;
  • az APEH Járulékigazgatóságától.

Mind a négy helyre személyesen kell elmenni az igazolásokért... Cifrázza a feladatot, hogy az egészségbiztosítási és tb. járulék befizetésének igazolásához először személyesen kell elmenni, időpontot kérni, majd elő kell szedni 1993-tól az összese havi bevallást és befizetési igazolását, ezt kell bevinni a megadott időpontra, és ha minden rendben, akkor ezen igazolások beküldése után máris utalják a pályázati összeget. Ebben a félévben ezt a tortúrát háromszor kellett végigcsinálnunk, ugyanis az igazolások 30 napnál nem lehetnek régebbiek, tehát minden elnyert pályázathoz újból kanosszát járunk.

A Weöres Sándorról elnevezett országos gyermekszínjátszó fesztivált idén nyolcadik alkalommal hirdettük meg. A korábbi években is a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiuma nyújtott ehhez támogatást - a megyei, területi és országos helyszínek külön beadott pályázatait méltányolva.
Idén a felmenő rendszerű országos rendezvényekre fesztiválonként egy (közös) pályázatot lehetett benyújtani. A pályázat kiírása is ezt tartalmazta, amúgy is természetes volt, hogy a szakterületért felelős országos egyesület, a főszervező, vagyis Társaságunk nyújtja be "csomagban" az összes pályázatot az országos fesztivál megrendezéséhez. Ehhez levélben megkerestük a 26 társrendező intézményt azzal, hogy készítsenek el egy részletes költségvetést a rendezvényről és egy - a megrendezésre és önrészre vonatkozó - szándéknyilatkozatot, majd ezt küldjék el a Társaságnak.

Felmérve azt a tényt, miszerint a (Nemzeti Kulturális Alapprogramnál) a pályázat beadási határideje április közepe, a várható elbírálás május közepe, a pénzekhez június vége előtt nem juthatunk, kétségbeesett levelet írtam a kultuszminiszterhez, Hámori József segítségét kérve.

Valóban kétségbeejtő helyzetben voltunk, mert a Magyar Drámapedagógiai Társaságnak 100 Ft volt februárban a számláján, a megyei intézmények több esetben fedezet híján - nem vállalták a közvetlen költségeket (a gyerekcsoportok étkeztetését, szállást, zsűrit, díjakat) miközben térítésmentesen adták a termet, technikát, szervezőmunkát. Levelemre Hámori miniszter úr azt a választ küldte, hogy ő nem tud támogatni, forduljak a Nemzeti Kulturális Alapprogramhoz - pályázattal. Az Alapprogram elnökéhez, Jankovics Marcellhez, és a Közművelődési Kollégium elnökéhez, Pál Miklósnéhoz, fordultam azzal a kéréssel, hogy a közvetlen kiadásként felmerülő 10 milliós költséget rendkívüli eljárással, még a pályázati határidők előtt bírálják el. (Ehhez mellékeltem a 26 rendező szerv pályázatát az 54 napos fesztivál részletes költségvetésével.) A Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiuma azzal segített, hogy rendkívüli gyorssegélyként kétmilliós támogatást szavazott meg a fesztiválhoz. Ezzel az ígérvénnyel kezdtük el a VIII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei versenyeit, miközben állandó kapcsolatban álltunk a szervezőkkel, akiket arra kényszerített a pénzszűke, hogy maximálisan takarékoskodjanak. Több megyében ezért nem adtak ebédet az odaérkező csoportoknak, néhány megyében a népművelők készítették a szendvicseket, szórólapot, teát a fellépőknek, a két és háromnapos találkozókon pedig nem biztosítottak szállást. Így például Mátészalkán a 45 résztvevő csoport három napon keresztül úgy lépett fel, hogy az egy napon szereplő 15 csoport este hazautazott.

A területi találkozókra áprilisban és május elején került sor, akkor még mindig csak a kétmilliós biztos támogatással gazdálkodhattunk. A területi találkozók szervezői - szintén a takarékosság jegyében - rendezték meg a regionális találkozókat, csak két helyen, Veszprém és Pest megyében vállalták a kétnapos találkozót, Debrecenben, Nagyatádon, Pakson egynapos volt a találkozó. Május elején döntött a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiumának kuratóriuma - jól ismervén és méltányolva helyzetünket újabb 3 milliót ítélt meg a VIII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozóra. Erre nagy szükség volt, mert a június 4-5-6-i tatabányai országos döntőn a befogadó Jászai Mari Színház semmilyen költséget nem vállalt a rezsin kívül, amire 500 ezer Ft-ot Tatabánya város közgyűlése biztosít majd. A Magyar Drámapedagógiai Társaság közben a folyósított két millióból folyamatosan egyenlítette ki a számlákat. A hárommilliós támogatásra június vége táján számíthatunk csak.

Június 1-én értesültem arról, hogy még megelőlegezni sem tudja a Jászai Mari Színház a döntőn a gyerekek szállását és étkezését. Ismét kétségbeesett könyörgő telefonok a vállalkozó cégeknek, hogy etessék-altassák a 450 gyereket, de mi csak július elején tudunk fizetni. Hozzájárultak. Ugyanezen a napon - összegezve a beérkezett, kifizetendő számlákat - a takarékosság következtében, valamint a NKÖ-nak a fesztiválhoz nyújtott 700 ezer Ft-os céltámogatásról szóló értesítése következtében lehetőség nyílott a csoportok megajándékozására. (A területi találkozókon csak egy-egy kabalafigurát tudtunk a csoportoknak díjként átadni az oklevelek mellett.)

Amellett, hogy örülhetünk a minisztériumtól érkező anyagi segítségnek, a munkatársak személyes segítőkészségének (jelentős összeggel támogatták a rendezvény-sorozatot!) természetesen a minisztériumi 700 ezer Ft-os támogatás átutalásához is iratok szükségeltettek, többek között az alábbiak:

  • a szakmai program részletes leírása és költségvetési terve;
  • a támogatás összegének előirányzatok szerinti bontá-sa;
  • banki aláíró karton másolata;
  • nyilatkozat a köztartozásokról;
  • bírósági végzés hitelesített másolata;
  • alapító okirat másolata.

Ismét többnapos utánajárás kellett természetesen (csak a már említett tb-tartozási igazolások beszervezése három napba került). Még egy "miniszteriális" finomság: előzetesen, pontosan részletezve kellett leadni, hogy hány és milyen összegű tárgyjutalmat adunk ki. Mindezekhez a pénzt majd csak egy hónap múlva kapjuk meg.A minisztériumi tisztviselő arra a kérdésemre, hogy miből osszuk ki a megítélt jutalmakat, ha nincs itt a pénz, azt válaszolta, hogy vegyünk fel banki hitelt, vagy adjunk át egy borítékot, amiben értesítjük az ajándékról a díjazottat. Szerencsére egy film- és egy könyvpályázat pénzéből a díjakat meg tudtuk előlegezni, így valamennyi tatabányai sze-replő gyereknek készítettünk (saját kezűleg!) egyedi "fesztiválpólót", a nívó- és rendezői díjasok fényképezőgépeket, fotóalbumot és értékes színháztörténeti könyveket kaptak ajándékba.

Hadd tegyük hozzá: gyakorlott pályázók vagyunk, évek óta írjuk adatlapok tömegét, a tervezett program leírását, a költségtervezetet, s mellékeljük a mellékelni valókat (köte-tek állíthatók össze ezekből - életművünk egy része, bár helyette alkothatnánk is). Ráadásul nem a Társaság elnöke írja egyedül pályamunkáinkat. De profi titkárnői segítséggel (köszönet érte Vankó Krisztinának!) is embertelen tortúrává vált egy nonprofit szervezet fenntartása. Szakall Judit

A tevékenységre megszavazott pályázati támogatásainknak is mindössze harmada érkezett meg a mai napig. (A szerk.)

A Magyar Drámapedagógiai Társaság idei nagyobb programjai közül néhány

  • Lebonyolítottuk a VIII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó megyei, területi, országos rendezvényeit - 37 helyszínen (a tervezett 54 fesztiválnap helyett, anyagi okok miatt) 48 fesztiválnappal.
  • A KOMA-konferencián a Magyar Drámapedagógiai Társaság szervezte a Tánc és dráma szekció munkáját - a NAT-hoz kapcsolódó módszertani bemutatókat tartottak tagjaink.
  • Kiadtuk a Drámafoglalkozások gyerekeknek, fiataloknak c. drámaóra gyűjteményt.
  • Megjelent a DPM idei első száma (a sorozaton belül a 17.).
  • Aktívan segítettük a regionális drámapedagógiai műhelyek munkáját, megrendeztük a Műhelyek Találkozóját.
  • Oktatófilmet jelentettünk meg Színházi konvenciók a drámatanításban címmel.
  • Elindítottuk a Gyermekszínjátszók Műhelyét.
  • Létrejött, s megkezdte munkáját a Drámapedagógiai Tanács.
  • Társaságunk megrendelésére elkészült Nánay István könyve, A rendezésről címmel.
  • Elkészítettük az Országos Szakmai Jegyzékbe kerüléshez szükséges szakanyagot.
  • 120 órás drámajáték-vezetői képzés végső akkreditálása folyamatban van - a PAB az anyagot megfelelőnek találta és felterjesztette jóváhagyásra az oktatási miniszterhez.
  • Nemzetközi kapcsolatainkat folyamatosan ápoljuk, miután tagja vagyunk az EDERED-nek (európai szervezet) és az IDEA-nak (színházi nevelési világszervezet).
  • Oktató-vizsgáztató tevékenységünkről ld. a hírlevél betétlapját!

VIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál döntőjéről

1999. június 4-6. között került megrendezésre Tatabányán a VIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál döntője. A megyei és területi bemutatók hosszú sorát követően az ország egyik legnagyobb méretű fesztiválja, mintegy félszáz fesztiválnapot jelentő eseménysorozata színvonalas produkciók sorát felvonultató színjátszó ünneppel ért véget. 20 együttes 21 produkciója került a közönség elé, ezek közül jó néhány kétszer is, mivel a kamaratermi előadásokat csak így láthatta a résztvevő csoportok tagjaiból, a szakmai közönségből, s az egyre több érdeklődő szülőből álló közönség. A Gabnai Katalin vezetésével dolgozó zsűri (tagjai: Kaposi László, Sándor L. István, Tóth Zsuzsanna) számos díjat oszthatott ki.

    Különdíjat kaptak:
  • Teatrumli Színjátszó Csoport, Martonvásár (rendező: Czikajló Gyuláné és Szedl Hedvig)
  • Pozsonyisok, Budapest (rendező: Vargáné Dezső Ág-nes)
    A fesztivál nívódíjait kapták:
  • Csöpp Színpad, Máriapócs (rendező: Vona Éva)
  • Alföld Színpad, Debrecen (rendező: Várhidi Attila)
  • Nem Art Színjátszó Csoport, Pápa (rendező: Tegyi Ti-bor)
  • Pemzli Színpad, Pest megyei gyermekszínjátszó tá-bor (rendező: Fodor Mihály)
  • Picit Nem Art, Pápa (rendező: Horváthné Árvai Mária)
  • Lepkepillangó Színjátszó Csoport, Zsámbék (rendező: Móka János és Varga Tóth Csaba)
  • Csupaszáj Csoport, Balassagyarmat (rendező: Tátrai Judit és Pajorné Molnár Magdolna)
    A fesztivál fődíjait a következő csoportok kapták:
  • a Fóti Figurások Arany János Ágnes asszony című balladájának és Babits Mihály Laodameia című művé-nek bemutatásáért (rendező: Kiss Tibor);
  • a bagi Fapihe a Kiskondás című mese bemutatásáért (rendező: Fodor Mihály);
  • az Inárcsi Színjátszók az Élhettünk volna gyönyörűen című játékukért (rendező: Kovácsné Lapu Mária).
    A fesztivál rendezői díját a következők kapták:
  • Kovácsné Lapu Mária (Inárcs)
  • Kiss Tibor (Fót)
  • Fodor Mihály (Bag)

HAZAI HÍREK

1999. szeptember 25-én szombaton 14 órától gálaműsort rendezünk a Marczibányi Téri Művelődési Központban a VIII. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó döntőjén fődíjat és nívódíjat nyert csoportok részvételével.

Kidolgoztuk - a Drámapedagógiai Tanács színjátszó szekciójának segítségével - a 2000. esztendő új rendszerű, komplexitásra törekvő (forgatókönyvek írásától a tapasztalatok feldolgozását szolgáló konferenciáig terjedő) országos gyermekszínjátszó fesztiváljának programját - erről bővebben az anyagi feltételek tisztázódása után.

Megjelent Várhidi Attila régóta várt színdarabgyűjteménye. A JÁTSSZUNK SZÍNHÁZAT! című kötet (kiadó a Tóth Könyvkereskedés, Debrecen) dramatizált népmeséket, Lázár Ervin-, Móra Ferenc-mesék feldolgozásait és sulikomédiákat tartalmaz. A rendkívül kedvező, 400 Ft alatti áron megvásárolható gyűjtemény nagy hasznára lehet a darabválasztási gondokkal gyakran szembesülő gyermekszínjátszó csoportvezetőknek.

DRÁMAFOGLALKOZÁSOK GYEREKEKNEK, FIATALOKNAK címmel drámaóragyűjtemény jelent meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság és a Magyar Művelődési Intézet közös kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával. Ajánljuk a kiadványt mindazoknak, akik a dramatikus tevékenységben fiktív világot építenek fel, s ebbe szereplőként vonják be a foglalkozások résztvevőit.

A DRÁMA TANÍTÁSA című tanári segédletsorozat négy kötete (külön az 1-2., a 3-4., az 5-6., illetve a 7-8. osztályban tanítók számára), továbbá a TANÁR SZEREPBEN - A DRÁMATANÁR KÉRDEZ című oktatófilm megrendelhető a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ címén (2101 Gödöllő, Pf. 179.; tel.: 28/404702).

A Magyar Drámapedagógiai Társaság SZÍNHÁZI KONVENCIÓK A DRÁMATANÍTÁSBAN címmel készült oktatófilmje megvásárolható a Marczibányi Téri Művelődési Központ szakkönyvesboltjában. (A Társaság összes kiadványa megrendelhető postai úton is.)

A VEGYEDE TÁBORAI

  • 120 órás intenzív drámajáték-vezetői tanfolyam Magyarpolányban, 1999. július 7-17. között
  • Művészetek komplex alkalmazása az oktatásban (Magyarpolány, július 20-27.) (8200 Veszprém, Kossuth u. 10. Szücsné Pintér Rozália, tel.: 88/422-493)
  • DRÁMÁSOK Társasága
    1999. augusztus 23-26. között - ez évben is - Pécsett rendezik meg nyári továbbképzô drámatáborukat. Várják az érdeklődő kollégák jelentkezését: Leőwey Gimnázium, 7621 Pécs, Szent I. tér 8-10. tel.: 72/332-688/25-ös mellék.

    A Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem, a Baranya Megyei Pedagógiai Intézet és a Francia Nyelvű Diákszínjátszásért Alapítvány az 1999/2000. tanévhez kapcsolódóan a következő továbbképzést hirdeti: SZÍNHÁZI ELEMEK ALKALMAZÁSA AZ ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLAI NYELVOKTATÁSBAN
    Időpont: 1999. augusztus 24-29.; helyszín: Pécs Ár: 40.000 Ft Információk:
    FTLF, Pécs 7621, Szent István tér 10. (tel: 72-332688/25-ös mellék; fax: 72-310041; e-mail: vataie@mail.matav.hu)
    (A színházpedagógiai és a francia nyelv oktatásának metodológiai alapismereteit ötvöző 40 órás bentlakásos kurzus során a résztvevő pedagógusok elméleti és gyakorlati útmutatást kapnak a színházi elemeknek a nyelvoktatásban való felhasználásáról. A kurzus részét képezi a pedagógusok kötelező 120 órás továbbképzésének, s a to-vábbképzési alapból finanszírozható.)

    TÁBOROK GYEREKEKNEK

    A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ hagyományos "játszószínházi" (nyári) táborát augusztus 23-28. között rendezi Gödöllőn. Részvlételi díj (ebéddel) 5950 Ft, étkezés nélkül 4950 Ft.

    A KÁVA Kulturális Műhely gyerekeknek szóló nyári tábora 1999. június 21-27. között lesz Dömsödön. Részvételi díj: 13 ezer Ft

    HÍREK ANGLIÁBÓL

    Sokunk kedves ismerőse, a tanítási dráma Magyarországon is közkedvelt angliai szakembere, David Davis 1999. május 15-én a University of Central England egyetemi tanácsának határozata értelmében elnyerte a "drámatanítás professzora" címet. Ezúton is gratulálunk neki!

    Az idei tanévtől a birminghami University of Central England neveléstudományi fakultásán nyári egyetemi formában is meg-szerezhető a nemzetközileg elismert, poszt-graduális egyetemi szintű drámatanár-diploma. A képzés 3 egymást követő nyáron, két-két hetes ciklusokban zajlik. Állandó oktatók: Prof. David Davis és Eileen Pennington. További információ: Szauder Erik, 1145 Budapest, Korong u. 48., e-mail: szauder@mail.elender.hu

    A SCYPT (a TIE-társulatok brit szövetsége) hat napos, műhelymunkával egybekötött konferenciát szervez 1999. szeptember 6-11. között Birminghamben 'Of Origins and the Future' (A forrásokról és a jövőről) címmel. További információk és jelentkezés: SCYPT, c/o Josiah Mason College, Slade Rd., Erdington, Birmingham B23 7JH, UK.

    A National Drama, a brit drámatanárok egyik országos szerve-zete 2000. április 16-20. között konferenciát szervez Yorkban, a drámatanítást meghatározó tantervek kialakításának témakörei-ben. Érdeklődni a következő címen lehet: Pam Bowell, Conference Director, 56 Empress Avenue, Lon-don E12 5EU, UK. E-mail: pamela@leonet.co.uk

    A DRÁMAjátékos következő számával szeptemberben jelentkezünk. Kérjük mindazokat, akik nyári rendezvényekről szóló beszámolókat, vagy a tervezett őszi-téli programokkal kapcsolatos információkat szeretnének közzétenni, hogy 1999. szeptember 5. előtt levélben, faxon vagy e-mail formájában juttassák el hozzánk megjelentetni kívánt anyagaikat. A beérkezett rövid szakmai anyagokat kb. 1000 példányban ingyenesen tesszük közzé. (Hírlevelünket tagjainkon kívül megkapja számos társszervezet, különböző szintű döntéshozó fórumok, sok televízió, újság, folyóirat stb.) Ha valaki közvetlenül a szerkesztőnek kívánja küldeni anyagát, akkor ezt a következő címen teheti meg: Kaposi László, 2111 Szada, Székely B. u. 1/c. (tel/fax: 28/404702; e-mail: drama@mail.digitel2002.hu).

    Az 1998. április 28. és 1999. május 23. közötti nem egészen 13 hónap alatt 297 fő tette le a drámajáték-vezetői vizsgát!!!
    (A vizsga előfeltétele - mint köztudott - 120 tanfolyami oktatási órán való részvétel.)

    Drámajáték-vezetői vizsgákról jelentjük mf. - megfelelt.; k. mf. - kiválóan megfelelt

    Kecskeméti Ifjúsági Otthon Tanfolyamvezető: Józsa Kata Vizsgabizottság elnöke: Kovács Andrásné 1998. április 28.
    (22 fő)
    Antal Etelka mf.
    Barna Rita mf.
    Diószegi Zsigmondné k. mf.
    Glück Józsefné Kovács Erzsébet mf.
    Gurzó Lászlóné Galántai G. mf.
    Hatvani Edit mf.
    Homokiné Korcsog Anikó mf.
    Horváth Károlyné Harcos Margit mf.
    Király Márta Mónika mf.
    Kovács Krisztina mf.
    Kutalikné Törteli Klára mf.
    Latkóczyné Pataki Rózsa mf.
    Liptainé Szeverényi Márta mf.
    Ludman Sándorné Gyulai I. mf.
    Mészárosné Erős Zsuzsanna mf.
    Putnokiné Hevér Sz. Mária mf.
    Rádi Dezsőné k. mf.
    Ridegné Szilágyi Bettina mf.
    Schifterné Bezsenyi Mária mf.
    Sipos Róbertné Répa Mónika mf.
    Tóthné Hollós Ágnes mf.
    Volenszki Ivett k. mf.

    Veszprém Megyei Pedagógiai Intézet Tanfolyamvezető: Szauder Erik Vizsgabizottság elnöke: Szücsné Pintér Pozália 1998. június 7.
    (13 fő)
    Herczeg Zoltánné Kajári Anna mf.
    Hudra Nikoletta mf.
    Kissné Lombosi Anikó k. mf.
    Kucsera Károlyné Kovács Szilvia mf.
    Lukács Katalin mf.
    Pintér Ferencné Milecz Anikó mf.
    Stelczné Kurucz Éva mf.
    Szabóné Horváth Mária mf.
    Szilvási Lajosné Csordás Éva mf.
    Varga Mária Erika mf.
    Varjúné Fodor Edit mf.
    Víghné Varga Odett mf.
    Zsomné Juhász Adrienne mf.

    Budapest PEPSZI-Tomori Ált. Isk. Tanfolyamvezető: Romankovics Edit, Lipták Ildikó Vizsgabizottság elnöke: Szauder Erik 1998. június 14.
    (15 fő)
    Antóni Józsefné mf.
    Baján Ildikó mf.
    Bujáki Noémi mf.
    Demeter József-Péter mf.
    Gotsák Andrea mf.
    Hajdú Krisztina mf.
    Jedlóczky Márta mf.
    Kézy Ágnes k. mf.
    Lakatosné Kiss Gabriella mf.
    Molnár Mária k. mf.
    Molnár Zsuzsanna mf.
    Riemer Andrea mf.
    Sárközi Tünde mf.
    Wojtekovits Istvánné mf.
    Zsadányi Viktorné mf.

    Zalaegerszeg Tanfolyamvezető: Takács Gábor Vizsgabizottság elnöke: Tolnai Mária 1998. június 18-19.
    (15 fő)
    Bodor Tünde mf.
    Fazekas Rozália mf.
    Gyutainé Kiss Gabriella mf.
    Horváth Tímea mf.
    Keszei Judit mf.
    Kocsis Eszter mf.
    Kovács Károlyné Besze Katalin mf.
    Marusáné Czár Mária mf.
    Mészáros Gábor k. mf.
    Nátránné Hegyi Györgyi mf.
    Scheinné Büki Magdolna mf.
    Simon Ferencné Takács Edit mf.
    Szelestey-Horváth Szilvia mf.
    Vadász Árpádné Szabó Szilvia mf.
    Varga István mf.

    Miskolc Tanfolyamvezető: Dr. Puskás István és Püspöki Péter Vizsgabizottság elnöke: Szücsné Pintér Rozália 1998. jún. 30-július 1.
    (36 fő)
    Antalffy Szabolcsné mf.
    Bartáné Demcsik Katalin mf.
    Begala Tímea Csilla mf.
    Bobok György mf.
    Bukovenszkiné Petró Éva mf.
    Burinda Ildikó mf.
    Csíger Terézia Anikó mf.
    Demeter Tiborné mf.
    Éliásné Takács Anikó k. mf.
    Farkas Ferencné mf.
    Garan Jánosné mf.
    Hubayné Ágoston Mária mf.
    Juhászné Ondré Márta mf.
    Kerekes Gabriella mf.
    Léport Lászlóné mf.
    Lukács Lászlóné mf.
    Magyarné Hadzsi Katalin k. mf.
    Moklovsky Andrásné mf.
    Monostory Györgyné mf.
    Nagyné Gál Mária mf.
    Osvárth Pálné mf.
    Prillné Csordás Csilla k. mf.
    Püspökiné Papp Mónika mf.
    Sebestyénné Balogh Erzsébet mf.
    Sugárné Répászky Judit mf.
    Szalkó Krisztina mf.
    Szaváné Fábián Ildikó mf.
    Szunyogh Jánosné mf.
    Tankó Lászlóné mf.
    Teleki Györgyné mf.
    Telekiné Szepesi Mária mf.
    Tóth Béláné mf.
    Tóthné Szarka Beáta mf.
    Vargáné Verba Ildikó mf.
    Veres Ferencné mf.
    Veresné Kovács Éva k. mf.

    Szolnok Tanfolyamvezető: Kovács Andrásné Vizsgabizottság elnöke: Józsa Katalin 1998. június 18-19.
    (21 fő)
    Bálint Zsolt mf.
    Béres Lászlóné k. mf.
    Bíró Gáborné mf.
    Csanády Szabolcsné mf.
    Etlényi Zita k. mf.
    Kissné Soós Ágnes k. mf.
    Kissné Takács Ida mf.
    Körmöndiné Giricz Irma mf.
    Kunné Darók Anikó k. mf.
    Molnár Istvánné mf.
    Móricz Viktorné mf.
    Oláhné Mihályi Julianna mf.
    Olaszné Kurdi Judit mf.
    Pádár Lászlóné mf.
    Petrik Lászlóné k. mf.
    R. Tóthné Bosznai Éva mf.
    Révészné Drávai Mária k. mf.
    Szabó Péterné mf.
    Tamus Csilla k. mf.
    Tóthné Pápai Mária mf.
    Zsiros Gábor mf.

    Gödöllő, Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Tanfolyamvezető: Kaposi László Vizsgabizottság elnöke: Rudolf Ottóné 1998. július 1.
    (8 fő)
    Bicskei Kiss László k. mf.
    Büki János mf.
    Hajós Zsuzsanna mf.
    Kéryné Makay Zsuzsa mf.
    Kiss Józsefné Orosz Gabriella mf.
    Racskó György mf.
    Süller Zsolt k. mf.
    Zsugyel Adél mf.

    Veszprém Tanfolyamvezető: Szücsné Pintér Rozá-lia Vizsgabizottság elnöke: Rudolf Ottóné 1998. október 3.
    (8 fő)
    Barabás Andrea mf.
    Cziráki Andrea mf.
    Herczeg Zsuzsanna mf.
    Horog Andrea mf.
    Mühlbauerné Horváth Ágnes mf.
    Szabóné Bakonyi Andrea mf.
    Szarkáné Száraz Andrea mf.
    Váradiné Tóth Mária mf.

    Székesfehérvár Tanfolyamvezető: Előd Nóra, Szücsné Pintér Rozália Vizsgabizottság elnöke: Szücsné Pintér Rozália 1998. október 28.
    (10 fő)
    Bruckner Ilona mf.
    Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea k. mf.
    Gulyás Andrea mf.
    Kovácsné Babos Klára mf.
    Léberné Csatári Éva k. mf.
    Oláh Lajosné mf.
    Pergerné Gasparics Ágnes k. mf.
    Selmeisterné Segesdi Edit mf.
    Somogyi Zoltánné mf.
    Szántóné Szabó Zsuzsanna mf.

    Tatabánya Tanfolyamvezető: Előd Nóra Vizsgabizottság elnöke: Rudolf Ottóné 1998. november 25.
    (14 fő)
    Árvai Gézánék. mf.
    Batalka Imréné mf.
    Bohács Tiborné mf.
    Bozai Lászlóné mf.
    Brilla Istvánné mf.
    Drága Bálintné mf.
    Herhoffné Bárány Ágota mf.
    Hudzsáné Tarjáni Anna mf.
    Ligetiné Vass Éva mf.
    Mazurka Gizella mf.
    Pálfalviné Makai Judit mf.
    Prischetzkiné Nagy Ilona mf.
    Rendesné Erdős Ágnes mf.
    Vereczkeiné Farkas Mónika mf.

    Marcibányi Téri Műv. Központ Tanfolyamvezető: Rudolf Ottóné Vizsgabizottság elnöke: Sándor Zsuzsa 1999. január 31.
    (13 fő)
    Antalffyné Bányász Ágnes mf.
    Damó Éva k. mf.
    Dömök Szilvia mf.
    Farkas Ágnes mf.
    Fejesné Halmai Júlia mf.
    Futóné Bánáti Ildikó mf.
    Gyüre Zsuzsa mf.
    Kovácsné Gajzer Edit k. mf.
    Lestár Ferencné k. mf.

    Nagy Éva mf.
    Nagy Magdolna mf.
    Somogyi Sándorné mf.
    Szabó Jánosné mf.

    Marcibányi Téri Műv. Központ Tanfolyamvezető: Rudolf Otóné Vizsgabizottság elnöke: Kinszki Judit 1999. február 6.
    (15 fő)
    Báli Péterné mf.
    Borbély Józsefné mf.
    Debreceniné Bereczki Katalin mf.
    Dezső Márta k. mf.
    Dobosné Magyar Györgyi mf.
    Kocsisné Bencze Beáta mf.
    Kovács Györgyné mf.
    Kováts Lászlóné mf.
    Lakiné Godó Ildikó k. mf.
    Povázsainé Papp Mária k. mf.

    Somodi Rudolfné k. mf.
    Stefánekné Tóth Éva mf. Stukovszky Éva mf.
    Tóth Szilvia mf.
    Törökné Veres Mária mf.

    Marcibányi Téri Műv. Központ Tanfolyamvezető: Rudolf Ottóné Vizsgabizottság elnöke: Kinszki Judit 1999. február 7.
    (13 fő)
    Ajtonyné Vathy Éva k. mf.
    Bohusné Koncz Judit k. mf.
    Boldog Lászlóné k. mf.
    Karácsony Judit mf.
    Lengyelné Kálló Mária mf.
    Pester Attiláné mf.
    Szásziné Győri Éva mf.

    Szekeres Tiborné mf.
    Szőke Angéla k. mf.
    Tóth Jánosné mf.
    Tóth Józsefné mf.
    Cserné Sárosi Anna mf.
    Gál Mónika mf.

    Kandó K. Szakközépiskola, Miskolc Tanfolyamvezető: Puskás István, Püs-pöki Péter Vizsgabizottság elnöke: Török László 1999. február 21.
    (12 fő)
    Bíróné Csesznok Mariann mf.
    Gálné Boda Zsuzsanna k. mf.
    Gazdig Erika mf.
    Hajnerné Tóth Ágnes k. mf.
    Juhász Béláné mf.
    Lőrincz Anikó mf.
    Molnár-Vargáné Ádám Mária mf.
    Tóth Anita mf.
    Tóth Józsefné k. mf.
    Törökné Kaló Krisztina mf.
    Vajnárovics Tiborné mf.
    Varga Ildikó mf.

    Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Kecskemét Tanfolyamvezető: Józsa Katalin Vizsgabizottság elnöke: Kovács Andrásné 1999. március 9.
    (13 fő)
    Barta Gabriella k. mf.
    Csaplárné Zilai Valéria mf.
    Csillik Pálné mf.
    dr. Szemereyné Horváth Márta mf.
    Dunainé Szmorek Melinda mf.
    Hirthné Umnehoffer Katalin mf.
    Horváth Józsefné k. mf.
    Jáksóné Demény Mária k. mf.
    Kulcsár Erika mf.
    Lengyelné Keserű Szilvia mf.
    Molnár Erika mf.
    Ozsváthné Hosszú Edit mf.
    Tóthné Csabai Klára m

    Győr, Gyermekek Háza Tanfolyamvezető: Kaposi László Vizsgabizottság elnöke: Antal Rita 1999. április 18.
    (13 fő)
    Fekete Andrea mf.
    Feketéné Szűcs Judit mf.
    Horváth Bernadett mf.
    Horváth Hajnalka mf.
    Horváth Márta Zsófia mf.
    Kropfné Knipp Mária k. mf.
    Némethné Tóth Fruzsina k. mf.
    Pénzes Zoltán mf.
    Pottyondi Nóra mf.
    Ruppertné Hutás Kinga k. mf.
    Schmidtné Balázs Lívia mf.
    Szöllősi Istvánné mf.
    Varju Nándor mf.

    Szolnok, Megyei Pedagógiai Intézet Tanfolyamvezető: Kovács Andrásné Vizsgabizottság elnöke: Török László 1999. április 27.
    (11 fő)
    Fazekas Mária k. mf.
    Földváriné Jeneses Katalin mf.
    Garai Imréné k. mf.
    Káré Gáborné mf.
    Koller Istvánné mf.
    Mezei Tiborné mf.
    Papp Zoltánné mf.
    Retkesné Törőcsik Katalin mf.
    Támba Zoltánné k. mf.
    Tóta Lászlóné mf.
    Varga Lászlóné mf.

    Pécs, Leőwey Gimnázium Tanfolyamvezető: Vatai Éva, Zalay Szabolcs Vizsgabizottság elnöke: Kaposi László 1999. május 2.
    (9 fő)
    Balassa Édua mf.
    Cs. Tóth Judit mf.
    Harangi Mária mf.
    Horváthné Molnár Tímea mf.
    Király Anikó mf.
    Némethné Grosszmann Éva k. mf.
    Pinezics Anna mf.
    Pintér Bajtsi Katalin mf.
    Sebők Gábor mf.

    Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ Tanfolyamvezető: Kaposi László Vizsgabizottság elnöke: Rudolf Ottóné 1999. május 9.
    (19 fő)
    Ézsöl Andrea mf.
    Farkasné Ponyi Beatrix mf.
    Gaál Ildikó k. mf.
    Gerendai Zsuzsanna mf.
    Győrfi Zsolt k. mf.
    György Róbertné mf.
    Hadnagy Csaba mf.
    Hegedűsné Ócsai Mária mf.
    Kiss Judit mf.
    Konrád Ágnes mf.
    Magyar Lászlóné mf.
    Pásztornickzyné Kelemen Anna mf.
    Polónyi Krisztina mf.
    Sófalvi Tímea mf.
    Stadler Judit k. mf.
    Szabó Zsófia mf.
    Tölgyessy Zsuzsanna mf.
    Várszegi Gabriella mf.
    Vassné Bakos Edit mf.

    Zalaszentgrót, VMK Tanfolyamvezető: Takács Gábor Vizsgabizottság elnöke: Lázár Péter 1999. május 22-23.
    (17 fő)
    Benke Jánosné mf.
    Bohárné Lepcsa Lívia mf.
    Borsosné Hári Ildikó mf.
    dr. Kissné Farkas Blanka mf.
    Ékes Gézáné mf.
    Gergely János mf.
    Horváth Zita mf.
    Horváthné Hegedűs Emília mf.
    Horváthné Németh Zsuzsanna mf.
    Kóczán Katalin mf.
    Köllő Györgyné mf.
    Németh Ferencné mf.
    Szegletné Horváth Zita k. mf.
    Varga István mf.
    Varga Krisztina k. mf.
    Várszeginé Tanai Irma mf.
    Vízvári Ottóné mf.