DRÁMAjátékos

A MAGYAR DRÁMAPEDAGÓGIAI TÁRSASÁG HÍRLEVELE

MEGJELENIK AZ INFORMÁCIÓK BŐSÉGE ÉS AZ IGÉNYEK SZERINT, NEGYEDÉVENTE

1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.; tel./fax: 3361361; 3361362: 70/3356286; 70/3353959

e-mail: drama@drama.hu; Internet: www.drama.hu;

KÖZGYŰLÉS

A Magyar Drámapedagógiai Társaság következő, vezetőségválasztó közgyűlésére 2004. november 20-án, szombaton 17 órai kezdettel kerül sor Budapesten, a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A hagyományoknak megfelelően rangos szakmai programot szervezünk erre a hétvégére. Erről tervek és konkrétumok egyaránt olvashatók hírlevelünk 5-6. oldalán. A részletes programról weboldalunkon (ld. a fejlécben!) és hírlevelünk következő számában adunk tájékoztatást.

®

Titkársági közlemény: A Társaság 2000 Ft-os tagdíja a befizetéstől számított egy évre szól, és nem naptári évre. Mindazoknak, akik hírlevelünkkel egy borítékban csekket (készpénzátutalási megbízást) is kaptak, jelezni szeretnénk, hogy esedékessé vált a tagdíj ismételt befizetése.

®

drámapedagógiai tanfolyam INDUL

a Marczibányi téren

A 120 oktatási órából álló akkreditált pedagógus továbbképzés időbeosztása: október 2-3. és 9-10., november 6-7. és 27-28., december 4-5. és 18-19., január 8-9. és 21-22-23.

Programvezető: Kaposi László

Tanfolyami díj: 85 ezer Ft/fő

További információk ügyében Juszcák Zsuzsa hívható: (1)4381027, (70)3356285

®

IMPULZUS-TÁBOROK

A BM Országos Bűnmegelőzési Központjának támogatásával 2003-ban kidolgozott prevenciós program gyakorlati kipróbálására eddig 14 tábori turnusban, kb. 1200 tanuló részvételével nyílt lehetőségünk. Ebben az évben még négy turnus szervezésére kaptunk lehetőséget. Az őszi táborokkal Balatonfüredre költözünk.

Tábori turnusok: 2004. szeptember 27-október 1., október 4-8., október 11-15. és október 18-22.

Az Impulzus-táborokkal kapcsolatos hír, hogy az egyik tábori program – címe: A Legyek ura – hatékonyságának mérése a befejezéséhez közeledik. Az eredményekről a Drámapedagógiai Magazin novemberben megjelenő számában adunk tájékoztatást.

®

www.drama.hu

Felkerült honlapunkra a Drámapedagógiai Magazin 2000 előtt megjelent összes száma. A PDF kiterjesztésű fájlok letölthetők és nyomtathatók.

A Fórumra történő bejelentkezés leegyszerűsödött: bárki megváltoztathatja az eddigiekben a számítógép által generált jelszavát. Már nem szerepel az egyes hozzászólások mellett az e-mail cím sem, így “anonimmá” vált a Fórum használata.

®

GYERMEKSZÍNJÁTSZÓ-RENDEZŐI TANFOLYAM

Társaságunk ismét indítja 120 órás akkreditált gyermekszínjátszó-rendezői tanfolyamát Budapesten, a Marczibányi téren.

A képzés díja: 80.000 Ft + 4.000 Ft vizsgadíj

A képzés vizsgával zárul és tanúsítványt ad.

A képzés kezdő időpontja: 2004. október 9-10.

További alkalmak: október 30-31., november 13-14., december 11-12., január 15-16., február 19-20., március 19-20. és április 22-23-24.

(A képzés szombatonként 10-18-ig, vasárnap 9-14 óráig tart.)

Jelentkezési lap és további információ kérhető Tóth Adéltól a következő telefonszámokon: (70)3353959 vagy (1)3361362

®

MAGAZIN-AKCIÓ

A Drámapedagógiai Magazin régebbi, esetenként többször is újranyomtatott számait a Társaság akciós csomagok formájában (vég)kiárusítja. Ez azt is jelenti, hogy egyesületünk a továbbiakban nem foglalkozik ezen számok forgalmazásával, vagyis aki be akarja szerezni a Magazin régi számait, most még megteheti – mint az alábbiakból látható, rendkívül kedvező áron.

Akciós csomag a Drámapedagógiai Magazin 8., 9,. 10., 11., 12., 14., 16., 18. számából és az 1996-os, 1997-es, 1998-as és 1999-es különszámából. Összesen 12 db magazin most 1.000 Ft-ért megvásárolható. A meglévő számok mennyiségétől függően kérés szerinti csere lehetséges az összeállításban a 2002 előtti számokból. Abban az esetben, ha nem az akciós csomagot kérik a vásárlók: DPM 1-14: 200 Ft/db, DPM 15-26: 300 Ft/db, a 2002-es és 2003-as különszám: 500 Ft/db, míg a 2004-es különszámok 600 Ft-os áron kaphatók.

®

A Dunaújvárosi Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola felhívása a

PANATHÉNAIA TA MIKRA (KIS PANATHÉNIA)

című ógörög újjáteremtő játékokra

Ebben a tanévben a már megszokott Anaplasis nevet megváltoztatva – de a tartalmát nem! – rendezzük játékunkat. Az időpont is változott – a hagyományos januári hétvége helyett most az utolsó előtti tanítási napon, 2005. június 14-én, kedden találkozunk (9 órától kb. 17 óráig).

A játékok helye a Bánki Donát Gimnázium és Szakközépiskola.

Nevezés: Iskolánként egy kilencedikes csapatot, “polist” várunk, (amely állhat egy vagy több osztály tanulóiból is), de színjátékot két csoport is előadhat, melyek közül az egyikben idősebb tanulók is szerepelhetnek.

Nevezési határidő: 2004. október 31., levélben az iskola címére (2400 Dunaújváros, Bercsényi Miklós u.2.), e-mailben az alábbi címen (hblimes@freemail.hu) vagy telefonon Horváth Béla játékmesternél: (25) 412247.

A játékosoknak korhű, 1-3 lepedőből összeállított ruhát kell viselniük a játékok ideje alatt. Pallas Athénének előre elkészített és ehető áldozati ételt, valamint a “polis” tanulói által otthon készített ógörög színházi álarcot kell felajánlani.

PROGRAMOK:

I. Gymnasztikai versenyek 9,43-tól kb. 11,30-ig

Versenyt hirdetünk: egy-egy lánynak és fiúnak stadion és diaulos futásban, haltérral helyből távolugrásban, birkózásban, szkíta íjjal történelmi íjászatban, egy-egy fiúnak gerelyhajításban és fegyveres futásban (a sisakot, mell- és lábvértet mindenkinek magának kell elkészíteni papírból, esetleg bőrből, fémből), valamint kocsiversenyben (két fiú viszi a hajtót karján, aki gyeplővel fogja a negyediket, a “lovat”).

II. Rhapsódos-verseny 13-tól kb. 16 óráig

– Költői verseny egy “polis-tag” tanuló által, erre az Anaplasis játékra írt hexameteres költeménnyel és/vagy Homéros eposzaiból részletet előadva.

– Legalább hatfős énekkar két ógörög dallal (az egyik ógörögül) indulhat a versenyen, akár lant és fuvola kísérettel.

III. Színjáték bemutató

– Egy tetszőlegesen választott ógörög témájú színdarabot kell előadni maximum 20 percben. Ez lehet színmű részlete, mitológiai vagy megtörtént esemény feldolgozása, önálló dramatizálása.

A játékok ideje alatt ebédet igény szerint, kedvezményes áron biztosítunk, valamint büfét is üzemeltetünk.

Értékelés: a gymnasztikai és a rhapsódos versenyben az egyéni győztesek emléklapot, szalagot, olajágkoszorút és tárgyjutalmat, a karok tortát kapnak. A színjátékok esetében nem hirdetünk győztest, de a legjobb rendező, főszereplő és epizódszereplő olajágkoszorút és emléklapot kap. Minden részt vevő “polis” az emléklap mellé egy-egy triphust kap ajándékba.

Khairete: Gyöngyössy Csaba igazgató – Horváth Béla játékmester

®

BESZÉLGETÉS RUSZ CSILLÁVAL

a nagyváradi drámaműhely vezetőjével

2004 tavaszán meghívást kaptam Nagyváradra, hogy számoljak be gyakorlati munkámról a drámajáték óvodai alkalmazhatóságáról.

A meghívásnak eleget téve érdeklődni kezdtem az ottani műhelymunkáról.

Mióta járnak hozzátok magyarországi előadó, és kik voltak eddig?

Hét éve évi kétszeri rendszerességgel jár át Kovács Andrásné. Állandó drámaműhely immár csak Nagyváradon működik, képzések egy-egy tanfolyam erejéig már voltak (vannak) Szatmáron, Székelyudvarhelyen, Sepsiszentgyörgyön. Megfordultak nálunk mint előadók Kovács Andrásné mellett Előd Nóra, Lengyel Boldizsár, Rudolf Ottóné, Józsa Katalin, Pauska Mária, Kaszab Zoltánné, Kovács Katinka, Achs Károly, Hollós József, Török László, és most te is – Kunné Darók Anikó.

Milyen szervezésben jutnak ki hozzátok az előadók?

Teljesen magánjellegű minden nagyváradi ,,találkozás”, a hallgatók csekély önköltséggel támogatják egy-egy tanfolyam megszervezését, melyből a terembért, előadók étkeztetését esetleg aprócska protokoll ajándékát biztosítjuk. Előadóinknak még csak otthonainkban tudtunk szállást biztosítani, ha ritkán akadtak támogatóink (egyház, szülők), akkor a Partium Keresztény Egyetem vendégszobáiban tudtunk szállást biztosítani. A magyarországi előadóink útiköltségeit mindig felvállalta MDT, amit szóban esetleg írásban tudtunk megköszönni a társaság vezetőségének.

Évente három tanfolyamot szervezünk, melyre magyarországi előadókat hívunk meg, Bordás Andrea és jómagam szoktunk foglalkozásokat tartani, mint helybéliek.

Kik vannak jelen ezeken a “találkozásokon” és milyen végzettségűek?

Bihar megyében kb. 300 pedagógust tudtunk megfertőzni ezzel a módszerrel, abból legalább ötvenen beépítik tanóráikba, huszan pedig, mint választható tantárgyat különálló óraként heti egy alkalommal tartják. Zömében tanítók jelentkeznek a tanfolyamainkra, arányában kb. kétharmad a tanító, egy harmad tanár és óvónő együtt. Vannak alaptagok, akik minden tanfolyamon jelen vannak, különböző magyarországi drámás rendezvényen részt vesznek, ők közösen oldják meg a szervezési munkákat, havi gyakorisággal találkoznak és szakmai problémákról beszélgetnek (kb. tizenöten). Egy-egy tanfolyamra legkevesebb huszonöten, legtöbben hatvanan jelentkeztek, amikor országos találkozót szervezünk, akkor kb. nyolcvanan jelennek meg. (Jelentkeznének többen is, de nem tudjuk őket elszállásolni). Ilyen jellegű rendezvényünk két alkalommal volt. Senkinek nincs államilag, tanügyminisztérium által elismert oklevele, elismervénye az eddig elvégzett órákról, vannak köztünk olyanok, akik 60 órán vannak túl, de vannak olyanok is, akik 500-1000 órán is, ha órákban ki lehet fejezni.

Mennyiben érzitek eredményesnek munkátokat?

Egyik oldalról mindig megerősít bennünket az, amikor a kollégák megtöltik a nagy előadótermet, ahol – mint ahogy ez idén is történt – a második napon sem lankadt az érdeklődés. Mindig arra törekszünk, hogy a műhely tagjai, a “kemény mag” jusson új információhoz, tanuljon új technikát, bővüljenek módszertani ismeretei. Az új érdeklődők, vagy a bekapcsolódók lássanak maguk előtt egy új utat, lássák be, hogy attitűdváltásra van szükség és ehhez kapjanak pozitív élményeket. A másik oldalról nézve milyen eredményekről számolhatunk be? Azt a tanítványainkon mérhetnék le, a szülők elégedettségén. Mindezek nem kézzel fogható eredmények, s csak az a pedagógus látja az osztályán, tanítványain, aki négy évig ezt a módszert következetesen alkalmazta. És ezek nem áleredmények…

Kunné Darók Anikó

®

FRANCIA SZÍNJÁTSZÓ TANFOLYAM PÉCSETT

A hagyományos pécsi tanfolyam 2004. november 3-6. között zajlik Pécsett. Az ideit főleg általános iskolában francia nyelvet tanító pedagógusoknak, középiskolában kezdő csoportokat tanító kollegáknak, s tanár- és tanítóképzős szakmódszertanos kollegáknak szervezzük. A képzés nyelve francia.

Modulok:

Szervezők:

Jelentkezés: vataie@freemail.hu; laurent.fleuret@freemail.hu

®

KÜLÖNSZÁMOK

A Drámapedagógiai Magazin ebben az esztendőben két különszámot tesz közzé. Ezek közül az első, a színjátszóknak szóló már június elején megjelent. A drámás különszám e hónap végén jön ki a nyomdából, benne Gyevi-Bíró Eszter, Mészáros Beáta és Telegdy Balázs egy-egy hosszabb tanulmányával.

SZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS

drámapedagógiai hétvégék – országszerte

GYŐRI PROGRAM

2004. szeptember 25. szombat, 9.30-17.00

Drámapedagógiai továbbképzés – tréningek pedagógusoknak

A szakmai napot azoknak a kollégáknak ajánljuk, akik drámát tanítanak általános vagy középiskolában, valamint művészeti iskola színjátszás tanszakán dolgoznak.

Helyszín: Győr, Révai Gimnázium, Jókai u. 2.

Részvételi díj: 500 Ft

A továbbképzést a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Magyar Drámapedagógiai Társaság támogatja.

9.30-12.00

...HOGY NE CSAK ÖTLET MARADJON...

tervezési gyakorlat a NAT-ban tánc és dráma,

a NAT 2003-ban dráma és tánc címen szereplő műveltségi területhez kapcsolódva – ötletek tanrendbe illeszthető drámaórákhoz

Vezeti: Takács Gábor

(Káva Kulturális Műhely, Budapest)

9.30-12.30

MÁR MEGINT ITT VAN A… SZERELEM

– így is lehet beszélni, játszani szerelemről, párkapcsolatokról – színházi nevelési program a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanárainak vezetésével

Foglalkozásvezető: Nyári Arnold

Az előadás 1993 óta látható, 560 alkalmon túl most a Révai Gimnázium 8.f osztályosait várják játszóként

13-15

VÁLTOZATOK SZÍNKÖRI FOGLALKOZÁSOK INDÍTÁSÁHOZ

rendezői tréning, ráhangoló gyakorlatok, színészvezetési technikák színjátszó csoportok vezetőinek és az alapfokú művészeti iskolákban tanítóknak

Vezeti: Wenczel Imre (Győr)

14-17

MÁR MEGINT ITT VAN A… SZERELEM

a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ foglalkozásán ezútal a Gyakorló Iskola 7. osztályosai a vendégek.

A Kerekasztal foglalkozása az NKA Közművelődési Kollégiuma által támogatott “EMBERFARAGÓ” c. programsorozat részeként jön létre.

15.30-17

“JÁTSZANI IS ENGEDD...”

Játéktanulás: Új – a pedagógiai gyakorlatba beemelhető – drámajátékok, gyakorlatok nemzetközi találkozókról

Vezeti: Tóth Adél (Budapest)

 

A színházi nevelési programok a szakmai vendégek számára nyitottak. A társulat kéri, hogy az érdeklődők – lehetőleg – a teljes programot tekintsék meg. A program 3 óra időtartamú, szünet kb. 80 percnél.

További információ kérhető Antal Ritától (96)516768, (30)3987661 és Tóth Adéltól (1)3361362, (70)3353959

®

VESZPRÉMI PROGRAM

2004. október 2-3. szombat-vasárnap

Drámapedagógiai hétvége – pedagógus-tréningek

– a nyugat-magyarországi drámapedagógiai műhelyek 2004. évi találkozója –

a Veszprémi Egyetemi Színpad, a Veszprém Megyei Gyermekszínjátszó és Drámapedagógiai Egyesület (VEGYEDE) és a
Magyar Drámapedagógiai Társaság
szervezésében,
a Nemzeti Kulturális Alapprogram Közművelődési Kollégiumának támogat
ásával

október 2. szombat

12.30

Megérkezés, regisztráció, megnyitó - Veszprémi Egyetem "E" épület

13.00

A hagyományőrzés az általános iskolában a drámapedagógia eszközeivel
Vezeti: Kovács Andrásné (Jászfényszaru) és Józsa Kata (Kecskemét) 180 p

Konvenciók alkalmazása a történetfeldolgozás során alsó tagozatban tanítóknak
Vezeti: Csabai Flóra (Budapest) 90p

15.00

A színpadra vitel fázisai felsős színjátszóknál
Vezeti: Tegyi Tibor (Pápa) 90 p

16.30

Novellaelemzés drámával 13-16 éves korosztálynak
(Alberto Moravia: Ne vedd a szívedre fiam…)
Vezeti:
dr. Előd Nóra (Budapest) 120p

17.00

Alkalmazott drámajátékok matek, környezet és magyar órán, 9-10 éveseknek
Vezeti: Horváthné Árvai Mária (Pápa) 90 p

18.45

A VEGYEDE taggyűlése kb. 45 p

20.30

Shakespeare szilánkok – a Veszprémi Egyetemi Színpad előadása. Rendező: Lipták Jeanne kb. 40p

október 3. vasárnap

9.30

“Gyere velem, Molnár Anna” – ballada feldolgozás komplex drámával
Vezeti: Néninger Jánosné (Tótvázsony) 90 p

Beszédtechnikai gyakorlatok
Vezeti: Fort Krisztina (Bu
dapest), a művészeti iskolai tanterv készítője 90p

11.15

Beszéd nélküli kommunikációs gyakorlatok
Vezeti: Zalavári András (Veszprém) 90 p

“Nincs egy ötletem” – Komplex dráma tervezése
Vezeti: Lipták Ildikó (Szada) 90p

13.00

Zárás – tapasztalatok, észrevételek

A rendezvény ideje alatt drámapedagógiai és színjátékos kiadványok vásárolhatók a helyszínen.

Részvételi díj: 1500 Ft, amelyről kérésre számlát adunk. (Diákok és VEGYEDE-tagok fél áron vehetnek részt.) Jelentkezni szeptember 22-ig lehet Zalavári Andrásnál (8200 Veszprém, Cholnoky u. 4/B. Tel.: 20/9246250, e-mail: zalavaria@freemail.hu). Információ: Szücsné Pintér Rozália, 88/422493; ill. 30/2164579. A VEGYEDE számlaszáma: 11748007-20058232

A szervezők jelentkezési lap kitöltését és beküldését kérik, ezen pedig a következő adatokat:

Név, cím, mobil vagy e-mail, intézmény.

Szállást kér-e? (kollégiumi elhelyezést kb 1.700 Ft/fő áron tudunk biztosítani).

Kérjük, jelezze, hogy mely tréningeken szeretne részt venni!

®

MISKOLCI PROGRAM

2004. október 23-24. szombat-vasárnap Színjátékoktatók, drámapedagógusok figyelem!

Színházi formák a színjátszásban és a drámaórán

drámapedagógiai hétvége

Helyszín: Ady Endre Művelődési Központ (3534 Miskolc, Árpád u. 4.)

A Magyar Drámapedagógiai Társaság és az Ady Endre Művelődési Központ Színházi formák a színjátszásban és a drámaórán címmel szakmai hétvégét szervez drámapedagógusok színjátszó-rendezők számára. A rendezvényre várjuk a művészeti iskolák színjáték tanszakán dolgozó vagy más szervezeti keretek között gyermek- és diákszínjátszással foglalkozó oktatókat, valamint az általános és középiskolákban dráma és tánc tantárgyat tanító pedagógusokat, drámapedagógusokat.

A rendezvény tervezett programja:

Október 23. szombat:

9.30-10.00 “Teázzunk együtt!” (regisztráció, drámapedagógiai segédletek bemutatója és árusítása)

10.00 Megnyitó

10.10-12.00 Műfajok és stílusok – Gyermek- és diákszínjátszó csoportok tavalyi tanévben készült előadásaiból részletek bemutatása

12.00-13.00 Színházi formák és dramatikus módszerek – A látott előadásrészletekhez kapcsolódó pódiumbeszélgetés a gyermek- és diákszínjátszásban mutatkozó műfaji és formai tendenciákról, valamint az előadások létrehozásában alkalmazható dramatikus tevékenységi formákról. A beszélgetés felkért előadója: Szakall Judit

13.00-13.45 Ebéd

14.00-17.00 Játsszunk színházat! – Színházi tréningek a résztvevők számára előzetes jelentkezés alapján

  1. Prózai színházi tréning – vezető: Honti György, színész, rendező, drámatanár
  2. Zenés színházi tréning – vezető: Venyige Sándor, dramaturg

17.00-18.00 Irodalmi téma feldolgozása felső tagozaton a komplex dráma eszközeivel – a foglalkozást vezeti Tankó Lászlóné

18.00-19.00 Rómeó és Júlia – a foglalkozást vezeti Kaposi László

19.00-20.00 A színházi konvenciók alkalmazásának fontossága és nehézségei a drámaórán – pódiumbeszélgetés a látott bemutató foglalkozásokhoz kapcsolódóan. Felkért előadó: Kaposi László

20.00-22.00 Dráma-szalon – kötetlen beszélgetés a szakmáról

Október 24. vasárnap

9.30-10.00 “Teázzunk együtt!” (regisztráció, drámapedagógiai segédletek bemutatója és árusítása)

10.00 – 13.00 Vasárnapi műhelyek

a) Mozgástréning – foglalkozásvezető: Uray Péter, mozgásszínházi rendező

b) Drámaóra-tervezési gyakorlat – foglalkozásvezető: Dr. Puskás István, drámatanár

13.00 Záróra: A hétvége programjának értékelése, a BAZ Megyei Drámapedagógiai Műhely éves programjának ismertetése

Részvételi díj: szombat: 800 Ft, vasárnap: 600 Ft, kétnapos jegy: 1.200 Ft

Jelentkezés: október 15-ig. Bővebb tájékoztatás: Szeszák Szilvia (Ady Endre Művelődési Központ, 46/530517), ill. Püspöki Péter (20/4461542),

Ady Endre Művelődési Központ, 3534 Miskolc, Árpád u.4., tel.: 46/ 530-517, fax.: 46/ 530-463, e-mail: adymuvhaz@chello.hu

A szervezők jelentkezési lap kitöltését és beküldését kérik, ezen pedig a következő adatokat:

Jelentkező neve. Elérhetősége (cím, telefon, e-mail). Munkahelyének neve, címe. Számlaigénylés esetén a cég neve, címe.

Melyik tréningen kíván részt venni? szombaton: prózai színház (Honti György) vagy zenés színház (Venyige Sándor)

vasárnap: mozgásszínház (Uray Péter) vagy drámaóra-tervezés (dr. Puskás István)

PÉCSI PROGRAM

2004. november 13. szombat

Leőwey Klára Gimnázium

A DRÁMA ESZKÖZEINEK ALKALMAZÁSA AZ IDEGEN NYELV OKTATÁSÁBAN

avagy hogyan lehet praktikusan felhasználni a drámát a kommunikatív nyelvtanításban

– a Magyar Drámapedagógiai Társaság rendezvénye –

A rendezvény tervezett programja:

10.00 – 11.00 Bemutató foglalkozások, párhuzamosan: német nyelven Haas Éva (Budapest), angol nyelven Torda Márta (Győr). A foglalkozások után megbeszélés.

11.10 – 12.10 Bemutató foglalkozások, párhuzamosan: francia nyelven Vatai Éva (Pécs), olasz nyelven Mádai Gabriella (Pécs). A foglalkozások után megbeszélés.

12.10 – 13.00 Ebédszünet

13.00 – 14.00 Dramatikus tevékenységek a kommunikáció tárgy használatában – bemutató foglalkozás Somorjai Eszter (Pécs) vezetésével. A foglalkozás után megbeszélés.

14.00 - 16.30 KONFERENCIA

A konferencia programtervezete:

Kuszmann Nóra (óvónő, Budaörs): Nur nicht ugri-bugri, langsam spazieren – azaz német és dráma lépésről lépésre az óvodában

Bárd Edit (Budapest): Drámapedagógiai technikák alkalmazása a magyar mint idegen nyelv oktatásában

Lannert István (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest): Drámapedagógiai módszerek alkalmazása a francia és orosz nyelv tanítása során, középiskolában és felsőoktatásban

Marlok Zsuzsa (egyetemi adjunktus, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, német tanszék): Dramatikus szemlélet a nyelvtanárképzésben

Torda Márta (Révai Miklós Gimnázium, Győr): A XVI. század a XXI. században – a Shakespeare korabeli angol kultúra tanítási lehetőségei drámás módszerekkel

Csenger Lajosné (Győr-Moson-Sopron megye angol nyelvi szaktanácsadója, országos közoktatási szakértő): Drámaelemek alkalmazása az általános iskolai angol nyelv tanításban

Vatai Éva (Leőwey Klára Gimnázium, Pécs): A dráma mint interkulturális eszköz

16.30 – 17.30 FÓRUM az elhangzott előadások alapján: Hol a helye a drámának az idegen nyelvek oktatásában? (moderátor: Előd Nóra)

Párhuzamos program:

Már megint itt van a… szerelem – a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ TIE-programja az Apáczai Nevelési Központ Gimnáziuma és a Leőwey Gimnázium egy-egy osztályának részvételével. (A Kerekasztal foglalkozása az NKA Közművelődési Kollégiuma által támogatott “EMBERFARAGÓ” c. programsorozat részeként jön létre.)

®

KECSKEMÉTI PROGRAM

2004. november 6.

HOL-MI drámapedagógiai módszervásár

A programról szeptember végén kapunk (s amint ez megtörtént, honlapunkon adunk) tájékoztatást.

®

BUDAPESTI PROGRAM

2004. november 18-19-20-21.

A színház és a dráma lehetőségei

a nevelésben

Kathleen Gallagher (Kanada) és John Somers (Anglia) tréningje a drámapedagógiai hétvége keretein belül

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ

Idén a Színház-Dráma-Nevelés módszertani hétvégesorozat Budapesten megrendezésre kerülő programja két részből épül fel. Egyrészt két neves, nemzetközileg is elismert drámatanár tart 30-30 órás tréninget (párhuzamosan) 2004. november 18. délutánjától november 21. délutánjáig. A drámapedagógiai hétvége másik rendezvénye A drámapedagógiai helye és szerepe a közoktatás fejlesztésében című konferencia, amit 2004. november 20-án rendezünk meg a Marczibányi Téri Művelődési Központban

A tréningekre olyanok jelentkezését várjuk, akik drámás előképzettséggel (120 órás drámajáték-vezetői tanfolyam, szakirányú továbbképzés, gyakorlati szakmai tapasztalat).

A tréning részvételi díja: 40.000 Ft/fő

Igény esetén étkezést és szállást térítés ellenében tudunk biztosítani. A tréning helyszíne: Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.

Jelentkezni a kurzusokra a (70)3353959-es és a (1)3361362-es telefonszámon lehet Tóth Adélnál, 2004. november 5-ig, a honlapunkról letölthető jelentkezési lapon. A részvétel korlátozott, 30 fő tréningenként. A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk el.

Az “iskolai terrorizálás”,

a kiközösítés témájának feldolgozása a

dráma segítségével

Kathleen Gallagher tréningje

“A munka ezt a komoly témát járja körül elsősorban, de nagy hangsúlyt fektetünk majd az általunk végzett munka esztétikájára is. Hiszek a dráma általi tanulás élvezetességében is, nemcsak a hatékonyságában, így mindenképpen szeretnék elég időt hagyni a tréningen részt vevő drámatanároknak a művészi felfedezőutak bejárására.

A tréningsorozat a terrorizálást és a diákok lelki egészségének összetett problémáját – és ezen keresztül az osztályközösség egészséges társas viszonyait – járja körül azáltal, hogy ötleteket ad a tanároknak, miként illesszenek kirekesztés-ellenes és egyenlőség-központú elemeket mind a tananyagba, mind a tanítási módszereikbe.

A dráma önmagáról és a minket körülvevő világról is szól. Ezért nemcsak önálló tudományterületként fogható fel, hanem más tudományterületek között átívelő, azokat egységbe rendező kapocsként is működik.

Hiszek abban, hogy a leginkább előrevivő módszer, a legjobb eszköz, amivel felvehetjük a harcot a gyerekeket próbára tevő kihívásokkal szemben az, ha a tananyagfejlesztés és az új korszakhoz alkalmazkodó megkülönböztetés-ellenes oktatás feladatát teljes bizalommal a kreatív tanárok kezébe helyezzük.”

Kathleen Gallagher

a Torontói Egyetem Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa

Kathleen Gallagher a Torontói Egyetem Neveléstudományi Tanszékének adjunktusa. 1998-ban szerzett Ph.D fokozatot drámából. Éveken át végzett kutatásokat egy lányiskolában a drámának a lányok zárt életében betöltött szerepével kapcsolatosan. Kutatási tapasztalatait a Drama Education in the Lives of Girls: Imagining Possibilities című könyvében jelentette meg, 2000-ben. Tavaly az egyik legnevesebb kanadai drámás szakemberrel, David Booth-szal közösen szerkesztettek és jelentettek meg egy könyvet How Theatre Educates: Convergences and Counterpoints with Artists, Scholars and Advocates címen. Tanít, publikál és kutat a dráma több területén. Számos országban vezetett már tréningeket.

2003. áprilisában, Ausztriában tartott tréningjéről részletes beszámoló olvasható a Drámapedagógiai Magazin 25. számában.

A dráma és más tantárgyak

John Somers tréningje

“A dráma egy különálló pedagógiai módszer, amely az ember értelmét, testét, hangját és érzelmi énjét egyaránt bevonja. A diákoknak el kell sajátítaniuk a dráma szimbolikus nyelvét, amely a tudományterület formai rendszerét alkotja. Bár a formanyelv egyedi, a dramatizált és körüljárt témák és történetek más területeket is érintenek, mint például az irodalom, történelem, filozófia vagy éppen a teológia.

A műhelymunka során felderítjük és kimutatjuk ezeket a közös pontokat, lehetőség szerint a magyar Nemzeti Alaptanterv dráma és tánc részét használva kiindulópontként. A műhelymunka feltétele, hogy a résztvevőknek legyen elképzelésük arról, milyen fontos összefüggések lehetőségei rejlenek a különböző tantárgyi tartalmak és a drámán keresztüli megismerés között.-

A műhelymunka mögött húzódó elmélet lényege az, hogy bár a dráma egyedi esztétikai formavilággal dolgozik, az értékét mégsem csökkentik, hanem éppen növelhetik a más tantárgyakhoz fűződő jól megválasztott összefüggések.”

John Somers

az Exeteri Egyetem Előadóművészeti Tanszékének tanszékvezetője

John Somers alkalmazott drámát tanít az angliai Exeteri Egyetem tanszékvezető docenseként az Előadóművészet Tanszéken. A gyermekekkel és felnőttekkel végzett munka során sokéves tapasztalatot szerzett a dráma terén. Az Exeteri Egyetemen az alkalmazott dráma szakot vezeti, szerkeszti a Research in Drama Education (Tanítási dráma-kutatás) c. folyóiratot, továbbá a Researching Drama and Theatre in Education (DIE és TIE-kutatás) című nemzetközi konferencia igazgatója. Emellett az interaktív színjátszásra szakosodott Exstream Színtársulat művészeti igazgatói feladatkörét is ellátja. Számos országban vezetett már tréningeket és tartott vitaindító előadásokat, legutóbb például Szlovákiában, Lengyelországban, Csehországban, Görögországban, Törökországban, Brazíliában, Finnországban, Japánban, Dél-Koreában és Tajvanban. 2003-ban megkapta az American Alliance for Theatre and Education (Amerikai Színházi és Oktatási Szövetség) Különleges Elismerés díját.

A 2003-ban Ausztriában és 2004-ben Lengyelországban tartott tréningjeiről beszámoló olvasható a Drámapedagógiai Magazin 25. és 27. számában.

PÁLYÁZAT

30 év alatti, pályakezdő drámatanárok részére, A színház és a dráma lehetőségei a nevelésben című, Kathleen Gallagher és John Somers által tartott tréningen való kedvezményes részvételre

Amennyiben 30 év alatti, pályakezdő, de drámás előképzettséggel rendelkező drámatanár, e pályázat keretei között lehetősége nyílik arra, hogy John Somers vagy Kathleen Gallagher szakmai továbbképzésén, tréningjén 50%-os kedvezménnyel vehessen részt. A kedvezményre pályázni az európai önéletrajzi formanyomtatvány (www.nive.hu) kitöltésével és beküldésével lehet, 2004. október 10-ig. A pályázat elbírálására 2004. október 20-ig kerül sor. A pályázatot a következő címre kérjük küldeni: Magyar Drámapedagógiai Társaság, 1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a.

A drámapedagógiai helye és szerepe
a közoktatás fejlesztésében

konferencia a Magyar Drámapedagógiai Társaság
rendezésében, a Marczibányi Téri Művelődési Központban,

2004. november 20-án 9.30-tól kb. 16.30 óráig

A SZÍNHÁZ-DRÁMA-NEVELÉS módszertani hétvégesorozat budapesti programjának második része az a konferencia, amelyre neves hazai és külföldi oktatási szakembereket hívunk meg.

Előadóinktól azt kérjük, hogy ismertessék be a drámapedagógiai helyével és közoktatásbeli szerepével kapcsolatos elképzeléseiket, mutassák be és elemezzék a lehetőségeket.

A konferencia – terveink és reményeink szerint – feltárja majd, hogy milyen módon és formában, jelenlegi helyzetében milyen változtatásokat megvalósítva vehet részt a drámapedagógia mint az egyik leghatékonyabb művészeti nevelési módszeregyüttes a közoktatás fejlesztésében, a középtávú közoktatás-fejlesztési stratégia megvalósulásában.

A konferencia megrendezését a Nemzeti Kulturális Alapprogram mellett az Oktatási Minisztérium is támogatja.

KÖZGYŰLÉS

A konferencia után, 17 órai kezdettel kerül sor a Magyar Drámapedagógiai Társaság vezetőségválasztó közgyűlésére a Marczibányi Téri Művelődési Központban, amelyre várjuk-hívjunk egyesületi tagjainkat.

®

A Társaság kiadásában megjelent, a Marczibányi Téri Művelődési Központ könyvesboltja által forgalmazott oktatófilmek

Színházi konvenciók (szerk.: Kaposi László), 2450 Ft

Gyermekszínjátszók példatára I. (szerk.: Sándor L. István), 2450 Ft

Gyermekszínjátszók példatára II.(szerk.: Sándor L.István), 2450 Ft

Új!

– A sorozat III. része VHS kazettán és DVD-n is kapható!

Gyermekszínjátszók példatára III. (szerk.: Kaposi László), 2950 Ft

A DRÁMAjátékos következő számával
2004 novemberében j
elentkezünk.

Kérjük mindazokat, akik információkat szeretnének közzétenni,

hogy 2004. október 15. előtt e-mail, esetleg levél vagy fax formájában juttassák el hozzánk megjelentetni kívánt anyagaikat.
A beérkezett
rövid szakmai anyagokat 1200 példányban ingyenesen közöljük. Közvetlenül a szerkesztőnek is küldhetők a megjelentetni kívánt írások: Kaposi László, 2111 Szada, Székely B. u. 1/c.

e-mail: lkaposi@drama.hu; tel/fax: 28/404702